V.K. u Vijesti

Zabranili zakonom: U ovoj državi je pisanje seminara i radova 'po narudžbi' postalo ilegalno

Gotovo je s traženjem i plaćanjem drugima da vam pišu vaše zadaće, eseje i ostale akademske radove.

2. svibnja 2022 10:51
Gotovo je s pisanjem radova za druge za novac.

Gotovo je s pisanjem radova za druge za novac. Foto: Pexels by RODNAE Productions

Nema više onog: „Pišem seminarske radove, završne i diplomske, povoljno, cijena u inbox…“, „Pisanje kvalitetnih seminarskih radova, prezentacija…“, barem ne u Velikoj Britaniji jer je to od nedavno i zakonom zabranjeno.

Iako se pisanje ovakvih radova za druge u zamjenu za novac osuđuje u akademskim krugovima, korupcije u visokom obrazovanju ne nedostaje.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Seminari i diplomski radovi 'po narudžbi' uskoro bi mogli postati protuzakoniti u ovoj zemlji

Podsjetimo, nedavno smo pisali o prevarantici koja je tražila od nekoga pisanje akademskog rada u njeno ime u zamjenu za novac. Nakon što studentica nije dobila uslugu za koju je platila, upozorila je ostale kolege na „prevarante“ koji pišu radove s interneta i puni su plagijata, no naišla je na oštre kritike.

Postalo je kazneno djelo

Osim što su je osudili drugi studenti na društvenim mrežama, plaćanje nekome da vam napiše rad je protivno i akademskom bontonu, a u Velikoj Britaniji je to sada i protiv zakona.

Kako piše The Tab, krajem prošlog mjeseca vladin zakon o vještinama i obrazovanju „Skills and Post-16 Education Bill“ dobio je kraljevsku suglasnost i njime se sada dodatno izoštravaju borbe u korupciji u visokom obrazovanju.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Upozorila kolege na varalicu koja piše radove, a oni ju žestoko napali: 'Talog akademske zajednice'

„Ako neki studenti dobivaju kvalifikacije na temelju rada koji nije njihov, onda to potkopava cijeli sustav. I to je brutalno nepravedno prema velikoj većini studenata koji naporno rade kako bi postili dobre ocjene“, piše ministar Alex Burghart za The Times. Akademski integritet i standardi moraju biti zaštićeni, tako da se sada na reklamiranje ili pružanje usluga pisanja akademskih radova u zamjenu za novac gleda kao kazneno djelo u Engleskoj.

Preko tisuću aktivnih „autora“ akademskih radova

Kako dodaje, ovakva nemoralna praksa predugo narušava prestiž i akademski integritet. „Došlo je vrijeme da pobijedimo varalice i potjeramo nasilnike“, piše Burghart. Trenutno se procjenjuje da ima preko 1000 aktivnih „autora“ koji pišu akademske radove za novac, a prema istraživanju iz 2018. godine, čak je 15,7 posto nedavnih diplomanata u Velikoj Britaniji priznalo varanje.

Nacionalna Unija studenata, koja je pomogla u kampanji zabrane ovakve prakse, najavila je i veliku pobjedu.

Stali na kraj ucjenama i zastrašivanju studenata

„Predugo su studenti, osobito oni međunarodni, bili žrtve ovakvih tvrtki. Često su bili ucjenjivani i zastrašivani kada su bili najranjiviji. Nakon što sam nekoliko puta u prošlosti prozvala vladu na akciju, ponosna sam na ulogu NUS-a u zaustavljanju ove okrutne prakse“, kazala je potpredsjednica NUS-a Hillary Gayebi-Ababio.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo

Uz spomenuto, dodaje da studenti nikada nisu trebali biti u poziciji u kojoj smatraju da se moraju obratiti ovakvim stranicama za pisanje akademskih radova. „Vlada mora surađivati sa sveučilištima kako bi osigurala odgovarajuću akademsku potporu svim studentima“, kaže za kraj.

Izvor: Thetab.com

Još vijesti