Moj Faks u Vijesti

Rezultati ankete o uvođenju veganskih obroka u menzama: Ovo je mišljenje studenata

Sudjelovalo je nešto više od 1000 studenata.

15. studenog 2023 15:28
Veganski obrok

Veganski obrok Foto: Canva

Udruga „Prijatelji životinja“ već dugi niz godina pokušava sklopiti dogovor s menzama i uvesti što više veganskih obroka u dnevni meni. Prije skoro mjesec dana, volonteri spomenute udruge, su ispred Studentskog centra imali štand gdje su studenti ispunjavali anketu i servirali obroke kakve žele vidjeti u svim menzama.

Rezultati ankete su pokazali da čak 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 posto veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Slični podaci su dobiveni što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85 posto bi ih isprobalo. . Zanimljivo je i da bi 57 posto studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

U anketi je sudjelovalo nešto više od 1000 studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj. Dobiveni podaci potvrđuju iskustva Udruge u komunikaciji sa studentima koji se javljaju i žale na nepostojanje veganskih opcija te nerazumijevanje i neznanje osoblja.

Premali izbor, nikakvih veganskih opcija, needuciranost osoblja, nezdrava i loša ponuda glavne su primjedbe koje dominiraju u odgovorima.

Studenti su općenito izrazili želju za više nutritivnih i ukusnih jela poput variva od graha, leće ili slanutka namijenjenima svima, da se ne stavljaju jaja i mlijeko gdje stvarno nisu potrebni, omogućiti veću slobodu kombiniranja kako se hrana ne bi bacala, češća obična jela od žitarica, mahunarki i povrća koja bi jeli svi neovisno o načinu prehrane, a koja bi ujedno bila zdravija i ekološkija. 

Još vijesti