Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Uče i iz clickbait članaka: Troje studenata koji su rasturili u Potjeri i Šifri otkrivaju kako su sve to naučili i na što su potrošili dobitak

MojFaks | Nakon predavanja, 30.01.2018.Uče i iz clickbait članaka: Troje studenata koji su rasturili u Potjeri i Šifri otkrivaju kako su sve to naučili i na što su potrošili dobitak

Televizijski kvizovi su od svojih sami početaka iznimno popularni, a u posljednje vrijeme raste popularnost tzv. 'pub kvizova' tijekom kojih natjecatelji uz ispijanje piva pokazuju svoje znanje na različitim poljima. Kod nas trenutno rasturaju kvizovi 'Šifra' i 'Potjera' pa se tako preko puta Tarika Filipovića i Joška Lokasa nerijetko nađu i studenti i to vrlo zavidnog znanja.

Pokazati znanje o svemu i svačemu i tako uzeti lovu želja je mnogih, ali se rijetki usude prijaviti na kviz pa i u njemu sudjelovati – osobito ako se radi o televizijskom kvizu. No, studentima iz naše priče nije bilo važno što su izloženi pogledima milijuna gledatelja jer su ondje došli pobijediti. Što su i učinili jer su odnijeli veliku svotu novca.Studentica prve godine stomatologije iz Splita Dora Dodig-Perković, student treće godine FER-a Fabijan Čorak te student četvrte godine povijesti i geografije (FFZG i PMF) Tvrtko Pleić prave su zvijezde TV kvizova. Dora i Fabijan zeznuli su lovce u kvizu Potjera pa je studentica s ekipom iz studija otišla sa 146 tisuća kuna, a FER-ovac s timom 240 tisuća. Tvrtko je iznenadio i voditelja Joška Lokasa u kvizu Šifra pa odnio 125 tisuća kuna. Vjerovali ili ne, ovi studenti nisu još potrošili novac.

Svoje znanje skupljaju na različitim mjestima – od 'klikbejt' članaka pa do kviza Rekvizit na Facebooku


S obzirom na to koliko je znanje pokazala u kvizu i s kojom je svotom odnijela kući, neobično je što je Dori Potjera bio prvi kviz. Tek nakon televizijskog kviza je krenula posjećivati pub kvizove. Kaže da je njena ljubav prema kvizovima počela dok je još bila mala i to s Najslabijom karikom, Sve u 7 i Jedan protiv sto, a i online je stalno kvizove rješavala.

Fabijan je pak nakon godina gledanja kvizova na televiziji u srednjoj školi sudjelovao u nekoj vrsti pub kviza koji su organizirali stariji učenici. Čim je postao punoljetan sudjelovao je u prvom pub kvizu u Europi. Par mjeseci nakon toga je preselio u Studentski centar gdje i dalje igra sa svojom ekipom "Jaka rekcija". No, i Tvrtkova kvizaška "karijera" počinje prilično rano jer su se kod njega u kući uvijek gledali kvizovi."Kao klinac sam se natjecao u 'Učilici' (ako se to može smatrati kvizom) i svojima sam uvijek govorio da ću se s 18 prijaviti na kvizove kako je i bilo. Prvi put sam bio s 18 godina na Potjeri pa ponovno s 21. Taj drugi put, volim posebno istaknuti, dobili smo Krešu nakon dva mjeseca njegove dominacije. I eto, s nepune 22 snimao sam Šifru, koja je emitirana kad sam već prošao 22. U Zagrebu sam jedno vrijeme išao redovito na pub kviz u Žabac, sad sam više nestalan nego stalan član ekipe 'Kviznog stožera' u Thalii gdje idem s ekipom s posla", ispričao nam je Tvrtko.

...Studentica stomatologije rasturila u Potjeri: Lovac Kotiga nije bio dovoljno jak za Doru...


Za kviz su se spremali različito, no uz puno čitanja. Dora smatra da je potrebno cijeli život ulagati u vlastitu informiranost, znanje i sebe. Osobno, studentica često čita enciklopedije, gleda dokumentarce, prati vijesti iz područja politike, sporta, zabave, svijeta slavnih. Ponekad ode na neko javno predavanje, posjećuje muzeje te gleda različite filmove.

Fabijan nam priča da je u školi težio naučiti što više moguće pa je iz nekih predmeta išao i na natjecanja, poput primjerice geografije. Smatra da mu je nešto od tog znanja i ostalo. Osim toga, rado i često je igrao Facebook kviz Rekvizit. PMF-ovac tvrdi da se voli informirati, čitati "klikbejtove" pa kroz šalu kaže da je nevjerojatno što se sve u takvim člancima može pročitati. K tome, studira povijest i geografiju, koje, kako kaže, vrve trivijalnim podacima, ali je ponio puno znanja iz osnovne i srednje škole.

Kolege s faksa su im čestitali nakon kviza baš kao i profesori, a lovu s kviza još uvijek nisu potrošili


Premda Tko želi biti milijunaš zauzima posebno mjesto u Dorinom srcu, najdraži kviz joj je Potjera i to zbog svoje dinamičnosti baš kao i Fabijanu koji rado izdvaja i Rekvizit. Na naše iznenađenje Tvrtko navodi da mu je najdraži kviz Ne zaboravi stihove jer voli pjevati (priznaje, nije ga najugodnije slušati), ali tu su naravno nezaobilazni Milijunaš i Šifra.


Tvrtko i njegova ekipa iz "Kviznog stožera"... foto: privatna arhivaDora s voditeljem 'Potjere' Tarikom Filipovićem i drugim natjecateljima... foto: privatna arhiva

"Moji kolege s fakulteta su svi redom bili oduševljeni, svi su mi čestitali, a što se tiče iznosa su bili (kao i svi drugi ljudi) pomalo frapirani. Također, bili su jako ponosni na mene i rekli su svojim obiteljima, prijateljima da me gledaju! Tako da su stvarno super reagirali!"
, ispričala nam je Dora reakciju kolega s fakulteta nakon pojavljivanja u Potjeri.

Fabijan kaže da je Potjera vrlo popularna na FER-u pa je prije nastupa u kvizu razmišljao da će ga gledati nemali broj kolega. Dobio je čestitku od kolega koje zna od prije, ali barem koliko zna, od profesora ga nitko nije zamijetio. Dok je kod Tvrtka malo drukčija priča. Premda je bio uzbuđen na kvizu, nije bio nervozan iako su mnogi njegovu "nemirnu nogu" protumačili kao znak treme, a on u šali tvrdi da je to njegov zaštitni znak.

...Otvorio pitanje za pola milijuna pa odustao: Student Tvrtko u kvizu osvojio 125 tisuća kuna...


...Impresivan nastup studenta kvizaša: FER-ovac oduševio u 'Potjeri' - s timom osvojio 240 000 kuna...


"Zamijetili su i profesori da sam bio u kvizu. Kako je emitiranje bilo u nedjelju, a ponedjeljkom imam seminar na Povijesti od 8, profesorica je pri prozivci studenata kod mojeg imena zastala i čestitala. Na Geografiji, koji je kudikamo manji odsjek, puno više mi je profesora čestitalo. Posebno me ugodno iznenadilo i nasmijalo kad je profesorica na jednom od seminara dva mjeseca kasnije, prije nego smo rješavali kviz kolega o empatičnosti, rekla da nije pošteno ovdje kvizirati jer je u predavaonici uspješni kvizaš i da će biti prvi po empatičnosti jer zna 'prevariti' sustav. Moram li reći da sam ispao najempatičniji?", kazao nam je Tvrtko.


FER-ovac Fabijan sa svojom kvizaškom ekipom "Jaka rekcija"... foto: Facebook@Cultni kviz

Fabijan kaže da je potrošio sve skupa 0 kuna jer su novci s kviza stigli tek nedavno. Dora otkriva da novac s Potjere još nije ni taknula i neće dok ne "očisti" cijelu godinu (ili barem veliki dio). Smatra da je dobro štedjeti jer nikada ne zna kada će joj trebati pa zato nije trošila ni na fakultetsku literaturu. No, ni Tvrtko nije potrošio lovu premda za dva tjedna ide na putovanje. Dio novca ostavio je za poslijediplomski studij. Zanimljivo je što je baš neki dan potrošio 50 kuna u fotokopiraonici jer je shvatio da će oslijepiti bude li čitao fakultetsku literaturu s laptopa.

...Rasturili 'Šifru' i 'Potjeru': Upoznajte studente koji razvaljuju u televizijskim kvizovima...


Premda je Dori srce "tuklo k'o ludo" dok je bila u Potjeri i drugim studentima rado savjetuje da se prijave. Istog mišljenja je i Tvrtko. Drugim studentima poručuje da trebaju vjerovati u svoje znanje ako misle sudjelovati u televizijskom kvizu. Savjetuje da se ne treba obazirati na komentare nakon kviza jer, kako kaže, "ako si već došao na kviz samim time imaš više hrabrosti od osobe koja ga gleda ispred TV ekrana ili visi po forumima i prosipa pamet".

"Netko je jednom rekao: 'Da biste bili uspješni u kvizu, sve vas mora zanimati.' Taj opći interes na koji se nadodaje povezivanje novonauočenih i otprije poznatih pojmova dugoročno mogu dovesti do izgradnje potpunijeg kvizaškog uma, kakav bi onda donio i uspjeh na televizijskom kvizu", komentira Fabijan.


Tvrtko tijekom 'Šifre' s Joškom Lokasom... izvor: hrt.hr

Vjerujemo da ćemo ove kvizaše gledati u još kvizova i nadamo se da će pokazati samo još više znanja i uzeti još više novca.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Facebook@Hrvatski kviz savez/screenshot HRT/Pixlr


kvizovistudenti kvizašitelevizijski kvizPotjeraŠifraKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se