Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Grijanje stolice' vam je jedini način učenja? Ovo je 7 neobičnih, ali učinkovitih metoda savladavanja gradiva za kolokvije

MojFaks | Nakon predavanja, 26.11.2018.'Grijanje stolice' vam je jedini način učenja? Ovo je 7 neobičnih, ali učinkovitih metoda savladavanja gradiva za kolokvije

Predstavlja li za vas učenje koncept u kojem student sjedi za radnim stolom, bulji u knjigu ili skriptu te podvlači markerom bitno? Onda ne znate puno o samom učenju jer postoje različite metode, pa čak i one koje vam prve nikako ne bi pale napamet.

Nedavno smo pisali o različitim tehnikama i metodama učenja pa smo vam pokazali da su primjerice, neke druge tehnike puno učinkovitije od označavanje teksta markerom. Budući da je sezona kolokvija počela pa studenti krenu s blagom panikom i pitanjem kako će sve stići: učiti za provjeru znanja, napisati seminar, napraviti prezentaciju...

Izvor: FreePik@mindandi

Da vam malo olakšamo i damo neke nove ideje i pristupe učenju, prošvrljali smo internetom u potrazi za naizgled čudnim, ali efektivnim savjetima za učenje i pronašli ih nekoliko. U slučaju da više ne znate kako učiti i što je najbolje, ovdje je nekoliko neobičnih ideja:

# 1 Učite dok ste pospani


Izvor: FreePik@yanalya

Oči vam se sklapaju, osjećate kao da je i mozak lagano rekao 'bye bye' i pod hitno trebate san? Možda je vrijeme da se malo bacite na knjigu. Zvuči nelogično, zar ne? Zapravo je vrlo logično, kada nam to objasni znanost. Možda se čini neobičnim, ali nam se pamćenje poboljšava te postaje jače kada spavamo. Tijekom sna mozak jednostavno jača memoriju.

...Nemojte cijelu skriptu 'farbati' kričavom bojom: 6 metoda učenja koje su učinkovitije od podcrtavanja markerom...


Zbog toga se preporučuje učenje prije odlaska u krevet jer će se tada šanse za pamćenje puno povećati. K tome, znanstvenici kažu da je pohvalno ako netko odspava i 90 minuta nakon učenja jer će se probuditi s više zapamćenih informacija.

# 2 Pretvorite svoju sobu u predavaonicu u kojoj ćete pisati kolokvij i to doslovno


Izvor: Unsplash

Bilo bi odlično kada bi vaša soba imitirala prostoriju, odnosno, predavaonicu/dvoranu u kojoj će se pisati ispit ili kolokvij. Što to točno znači? Ako je dvorana u kojoj najčešće pišete provjere znanja hladna, tada to pokušajte simulirati i sa svojom sobom. Sada je i hladno pa je dovoljno samo otvoriti prozor i prostorija vam je za koju minutu hladnija od najhladnije "mrzle pive". Ova metoda zove se "ovisno učenje" i odlična je za zavaravanje vlastitog uma kako bismo ono što smo zapamtili učeći, brže i "dozvali".

# 3 Ponavljajte svakih 20 minuta


Izvor: FreePik

Ne kaže se "džabe" da je "ponavljanje majka znanja" pa zato stručnjaci i psiholozi savjetuju da se gradivo ponavlja svakih 20 minuta. Naime, sposobnost mozga da pamti informacije smanjuje se tijekom vremena pa tu nastupa "krivulja zaboravljanja".


...Marker kao stvoren za studente: Napravi skriptu dok čitaš knjigu – bez zapisivanja i tipkanja...


Kako bi se izbjegla spomenuta "krivulja", treba redovito ponavljati gradivo i informacije koje ne želimo zaboraviti. Pauzirajte učenje pa odvojite 15 – 20 minuta za ispitivanje samih sebe jer ćete tako poboljšati pamćenje i bolje ćete naučiti.

# 4 U slučaju da učite s računala, preporučuje se da tekst bude u 'Times New Roman' formatu
Format slova kada pišete seminarske i druge radove uglavnom je Times New Roman (ponekad Calibri) te profesori na tome i inzistiraju kao na svojevrsno usvojenom standardu. Tim formatom pišemo i životopise, molbe i druge formalnije "dokumente". No, stručnjaci kažu da je Times New Roman idealan i za učenje, naravno, ako student uči na računalu. Zašto profesori inzistiraju na Times New Romanu?

...Ovako se NE uči: Navike koje vam zapravo odmažu tijekom učenja...


Tu se krije odgovor i na pitanje zašto je taj font najbolji za pamćenje gradiva – zato što je najlakši i najbrži za pročitati. To znači da možete preletjeti svojim bilješkama ili gradivom brže za razliku od onog gradiva koje je napisano primjerice u Segoe Script formatu. Išlo bi sporije.

# 5 Iako je skoro zima, hladan tuš će vam dobro doći


Izvor: FreePik@jannoon028

Kada vam se produktivnost malo smanji ili ste došli do točke da vam je učenje postalo monotono i dosadno, trebali biste razmisliti o hladnom tušu. Možda će vam ovo zvučati suludo jer se svatko normalan trenutno želi ubaciti u tuš s kipućom vodom, tuširanje hladnom vodom donosi više pozitivnih motivirajućih misli. K tome, može donijeti i bolje rezultate učenja kod studenata.

# 6 Šetajte prije ispita


Izvor: FreePik@jcomp

Dokazano je da vježba i kretanje poboljšavaju rad mozga. Istraživanje profesora te ujedno liječnika Chucka Hillmana sa Sveučilišta Illinois pokazalo je da 20 minuta vježbanja ili šetnje prije samog ispita donosi bolje rezultate.

# 7 Poboljšajte pamćenje gradiva neobičnim mirisima i žvakama


Izvor: FreePik

Ovo će se činiti kao jako ČUDNO (možda čak neobičnije od ostalog), ali znanstvenici kažu da bi studenti koji žele zapamtiti informacije dok uče, trebali prostor našpricati s neobičnim mirisom. Nismo sigurni što bi to trebalo značiti, ali vjerojatno je riječ o tome da je taj miris nepoznat studentu. Ista stvar je i sa žvakaćim gumama. Naravno, i žvaka treba biti neobičnog okusa i student bi ju trebao žvakati dok uči.

Ivana Petrić
foto: FreePik@rawpixel


učenjeneobične metodečudnobolje pamćenjekolokvijiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se