Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nakon stand up-a Martin pokorio internet: Stripovi ovog studenta računarstva postali pravi hit na Redditu

MojFaks | Nakon predavanja, 14.12.2017.Nakon stand up-a Martin pokorio internet: Stripovi ovog studenta računarstva postali pravi hit na Redditu

Kada smo prošli put radili intervju sa studentom Martinom Rosnerom, bavio se stand up komedijom te je nasmijavao ljude koji su dolazili na njegove nastupe. Sada nasmijava puno više ljudi jer su njegovi stripovi 'Hot Paper Comics' postali pravi hit na Redditu te konkurencija drugim popularnim djelima 'devete umjetnosti'.

Kada ste na internetu naletjeli na stripove s potpisom Hot Paper i od srca se nasmijali crnom humoru sigurno niste znali da je autor crteža student FERIT-a Martin Rosner. O Martinu smo prije nekog vremena već pisali jer se u slobodno vrijeme bavi stand up komedijom, ali izgleda da Martin želi nasmijavati puno širu publiku jer svoje humoristične stripove objavljuje na Redditu.


Martin na stand up nastupu u Osijeku "Stand Lega Up"... foto: Stand Lega Up

Kaže da je oduvijek htio izdati nešto svoje, a strip mu se činio kao najjednostavniji medij za to jer je, misli Martin, potrebno samo par linija za radnju. Zadao je sam sebi ostvariv izazov, a to je da objavi prvi strip kroz 60 dana, a nakon toga ih je nastavio objavljivati na Redditu. Prije je to činio na društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka i Instagrama.

Želi živjeti od komedije, crtanja i stripova


Martin nije odustao od stand up komedije te se njome i dalje bavi, a kako kaže, cilj mu je isti: živjeti od komedije, crtanja i stripova. Htio mi da mu sve spomenuto bude posao jer u tome uživa, a strip mu dopušta da puno više kaže kroz par slika.


Izvor: Reddit@Hot Paper Comics
"Preko stripa se mogu dohvatiti tema koji nisu bliski našoj stand up publici jer domet interneta puno veći. Hot Paper Comics je krenuo krajem ožujka ove godine. Dosad sam izdao preko 100 stripova. Možda bliže 200. Ne brojim ih", prepričava nam Martin.

...Stand up komedija na studentski način: Sara i Martin nasmijavaju publiku do suza...


Kada je o internetskim stripovima riječ, na Martina su najveći utisak ostavili Extra Fabulous Comics, Nedroid i malo The Perry Bible Fellowship. Svoje uzore je pak pronašao u ljudima koji se bave stvaralaštvom poput Dan Harmona, Bo Burnhama te Tima Minchina kao i u domaćim komičarima poput onih iz Lajnapa.

...Jedna piše, četiri crtaju: Studentice kroz 'Ligo' ironično ilustriraju studentski život...


...Postanite njen model: Studentica odustala od studija jezika - fotke s Fejsa pretvara u umjetnost...


"Nemam konkretan izvor inspiracije. Crtam što mi padne na pamet. Zapišem bilo koju ideju za koju mislim da ima potencijala u mali dnevnik koji nosim sa sobom. Moj najdraži strip mi je 'I'm sad that I can't hug you anymore' jer je toliko više od šale", kaže student.


Izvor: Reddit@Hot Paper Comics

Martin tvrdi da bi od stripa u Hrvatskoj mogao živjeti, ali tek nakon nekoliko godina i to preko servisa donacija kao Patreon ili Drip. Ovaj crtač stripova ima i generalni savjet za mlade umjetnike koji žele stvarati nešto svoje koji glasi: "Samo radi. Kvaliteta nije bitna". Kako kaže, 90 posto onoga što nacrta ne ugleda svjetlo dana, ali je bitno da se barem 10 posto toga probije. Osim toga, smatra da se kvaliteta postiže kroz kvantitetu.

Hot Paper Comics možete naći na Redditu, Facebooku, Twitteru i Instagramu te se slatko nasmijati crnom humoru i igri riječima u kojoj je Martin zbilja vješt.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Reddit@Hot Paper Comics


striphumorHot Paper Commicsstand upKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se