Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pustili kamere u svoje sobe: Evo kako dane provode studenti koji završe u zagrebačkoj karanteni

MojFaks | Nakon predavanja, 13.11.2020.Pustili kamere u svoje sobe: Evo kako dane provode studenti koji završe u zagrebačkoj karanteni

S obzirom na sve veći broj novooboljelih od koronavirusa i studenata koji odlaze u izolaciju, Tomislavov dom na Sljemenu postao je karantena.

Na početku akademske godine, s povratkom studenata u studentske domove, već se znalo da u slučaju propisivanja mjera samoizolacije od nadležne epidemiološke službe ili pozitivnog nalaza na COVID-19, student ne smije boraviti u domu te mora odmah iseliti. Studentski domovi, sukladno uputi MZO-a, ne mogu biti mjesta za samoizolaciju.

...Netko u domu 'pokupio koronu' ili samo posljedice studentske srijede? Ispred paviljona hitna i zaštitna odijela – što se događa na Savi? FOTO...


S porastom broja novooboljelih od koronavirusa, među kojima je i značajan udio studenata, javila se i potreba za karantenskim smještajem. Tako je Tomislavov dom na Sljemenu postao mjesto za izolaciju i samoizolaciju domaćih, ali i stranih studenata koji nisu mogli osigurati adekvatan prostor za izolaciju nigdje drugdje.

Kako za HRT govore studenti koji su boravili u Tomislavovom domu, zahvaljujući svima koji su se o njima brinuli ni u jednom trenutku nisu se osjećali usamljenima ili napuštenima. Theo, student iz Francuske, u karanteni na Sljemenu proveo je 10 dana. Nakon što je doznao da je pozitivan na koronavirus, iz studentskog doma Hitna pomoć ga je odvezla u Tomislavov dom. "U kolima hitne pomoći bilo je jako čudno, bilo nas je četvero i svi smo se pitali kamo idemo, kamo nas vode", govori Theo za HRT.


foto: screenshot@vijesti.hrt.hr

On je jedan od 93 studenata koji su dosad boravili u karanteni na Sljemenu. Kako dalje govori, na ulasku ih je dočekalo medicinsko osoblje.

"Skafandere oblačimo pri primitku pozitivnih pacijenata, onda izlazimo pred njih van i onda ulazimo. Nikada ne ulazimo nazad kroz glavni ulaz, nego moramo kroz požarne stube", objašnjava prvostupnik sestrinstva Ivan Milić. 

...Priprema se smještaj za STUDENTSKU KARANTENU: Sedam studenata već odlazi na OVU lokaciju, ali trebat će još više mjesta...


Prema riječima Ivane Portolan Pajić, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, smještaj je organiziran tako da su u jednom krilu smještene osobe koje trebaju u samoizolaciju, u drugom krilu su smješteni pozitivni. Kada uđu u sobu, više ne izlaze 10 dana, ako nema neke zdravstvene potrebe. Medicinske sestre i tehničari studentima su na raspolaganju 24 sata na dan. Komunicira se isključivo telefonski.

"Bio je fiksni telefon na koji su oni nazvali kad su doručak, ručak i večera bili ispred", govori studentica Gabrijela iz Dropkovca.

...Ako obole, stanari domova idu u 'toblerone': I ovaj sveučilišni grad priprema studentsku karantenu...


"Prvo se dostavi sve što im je potrebno, bilo hrana, bilo lijekovi, bilo voda. Nakon toga se spuštamo dolje, presvlačimo i zovemo ih da si mogu podići stvari koje smo im ostavili ispred stola", pojasnila je za HRT prvostupnica sestrinstva Mia Kramer.

Nastavu su mogli pratiti jednako kvalitetno kao i u domu. Osiguran je internet u sobama s jakim signalom. Veliku potporu studentima i zdravstvenim djelatnicima pružaju i djelatnici Crvenog križa. "Pružamo i psihosocijalnu podršku, kako i korisnicima, važno je i za sve zdravstvene djelatnike", kaže Ante Mlinarić, GD Crveni križ, Zagreb.

U karanteni se trenutačno nalazi petero studenata. Ako se broj bude povećavao, sve je spremno za njihov dolazak.

A.Z.
izvor: vijesti.hrt.hr
foto: Screenshot/vijesti.hrt.hr


studentiTomislavov domkarantenaizolacijakoronavirusKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se