Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Učenje VS. zarada: Studentica otkriva kako najbolje balansirati posao i faks

MojFaks | Nakon predavanja, 03.05.2019.Učenje VS. zarada: Studentica otkriva kako najbolje balansirati posao i faks

Svaka mlada osoba, nakon završene srednje škole pred sobom ima važan zadatak – odabrati posao ili željeni fakultet. Ono što većina odabere je nastavak svog obrazovanja uz neki posao, kako bi se reklo, 'sa strane'. Glavno pitanje je, je li to moguće? Ono najbitnije je zapravo pronaći balans između fakultetskih obaveza i posla. No, kao što mnogobrojna iskustva pokazuju, moguće je. Kao i uvijek, potreban je trud, upornost, motivacija i organiziranost.

U većini slučajeva, studentski posao studentima predstavlja izvor zarade svog mjesečnog džeparca. Uz to, studenti tako podmiruju svoje svakodnevne troškove, financijski pomažu roditeljima ili pak stječu radno iskustvo u područjima koje odaberu.


Zašto je bitan balans i kako ga postići?


Prije same potrage za poslom, bitno je postaviti svoje prioritete. Svatko mora znati što mu je bitnije – posao ili faks. Prema tome, nakon što student odluči balansirati posao i faks, ključno je napraviti dobar raspored. Već ranije spomenuta organiziranost i motivacija u tome će sigurno pomoći.

...Oglas za posao koji je razbjesnio studente: A za koju satnicu ti NE ŽELIŠ raditi?...Organiziranost svih aktivnosti svakom će studentu pomoći u slaganju rasporeda, pronalaženju vremena za kvalitetno učenje, ali i s druge strane, dovoljnu zaradu za vlastite potrebe. S druge strane, motiviranost će svakoga držati na putu prema cilju koji je na samom početku procesa zadan. U ovom balansu bitno je ne izgubiti motivaciju za studiranjem, što se nerijetko i dogodi.


Izvor: Unsplash @element5digital


Negativan utjecaj


Činjenica je da intenzitet rada itekako može utjecati na fakultetske obaveze, odnosno rezultate. Stoga je bitno pronaći posao koji nudi fleksibilno radno vrijeme pa time i mogućnost samostalnog slaganja rasporeda rada. Ono što može negativno utjecati na rezultate je manjak motivacije ili količina posla koju student odrađuje. Zarada kod svakog čovjeka daje osjećaj važnosti.

Foto: MojFaks

To za sobom povlači onu slavnu rečenicu "bitniji mi je novac nego odlazak na neobavezno predavanje". Tome je posrijedi manjak zainteresiranosti za predmet te naposljetku lošiji rezultati na ispitu. Samim time stvara se stres kod samog studenta što može uzrokovati i veće probleme i nezadovoljstvo. Ono što je također važno je da se uvijek pronađe slobodno vrijeme za sebe.

Balans između posla i faksa nije jednostavan, ali je uz motivaciju i organiziranost moguć!

N.R.
foto: Darko Ba/MojFaks


studentski posaobalansposaoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se