Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nema ih u školi, ali ima na DVD-u: Studenti maturantima pomažu naučiti pokuse za državnu maturu

MojFaks | Nakon predavanja, 25.05.2017.Nema ih u školi, ali ima na DVD-u: Studenti maturantima pomažu naučiti pokuse za državnu maturu

Promjena koncepta ispita državne mature iz kemije donijela je sa sobom dio s pokusima koji su većini učenika najzanimljiviji dio ovog prirodnog predmeta. Nažalost, oni su sve češće zanemareni u našim školama, stoga se mnogi pristupnici državne mature u rješavanju takvih zadataka ne snalaze.

Studenti s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci odlučili su pomoći budućim mladim kolegama koji sjede u srednjoškolskim klupama kako bi se bolje pripremili za državnu maturu iz kemije. Naime, snimili su DVD "Pokusi za državnu maturu" kako bi maturanti imali sve pokuse na jednom mjestu te naučili ciljeve pokusa i koje se kemijske reakcije odvijaju.


Izvor: Facebook@Pokusi za državnu maturu

U projektu sudjeluje više studenata, a studentice Marina Lučić i Martina Mušković su snimale videe. Dok je Martina na studiju u Velikoj Britaniji, glavna voditeljica projekta uz nju je Maja Krištafor, koja je ujedno zadužena i za odnose s javnošću. U pokusima je na neki način sudjelovao i dio osoblja fakulteta jer su oni kontrolirali i nadzirali pokuse.

Razmišljaju i o YouTube kanalu, a reakcije učenika na DVD su vrlo pozitivne


Ispiti iz kemije na državnoj maturi više ne počivaju na pukoj teoriji i rješavanju zadataka, nego i na pokusima. Zato je bitna reakcija maturanata na ovaj DVD. Kako kaže Martina, učenici su pozitivno iznenađeni ovim DVD-om te im je drago što mogu to negdje iz prve ruke vidjeti."Reakcije maturanata su vrlo pozitivne, zapravo ih je iznenadilo da postoji DVD i taj dio pomoći za državnu maturu, a koji nisu knjige ili priručnici za isto", otkriva ova riječka ekipa.

...Književnost na zabavan način: splitski studenti približavaju lektiru maturantima...


Budući da su danas specijalizirani YouTube kanali sve popularniji, nemoguće je zaobići pitanje: hoće li se ovi studenti nakon uspješnog DVD-a prebaciti na YouTube te ondje široj masi učenika pokazivati pokuse? Kažu da su o tome razmišljali, ali za sada ništa od realizacije jer imaju puno fakultetskih obaveza, ali na jesen će pokušati ostvariti tu ideju. Isto je i s drugim izdanjem DVD-a s pokusima, kako kažu, ima ideja ali su još uvijek tajna.

Smatraju da se profesori kemije u srednjoj školi trude, ali da je puno gradiva stavljeno u malo sati


Prisjećajući se vlastitih sati kemije iz srednje škole, ne možemo se ne zapitati jesu li za manjak pokusa u školama krivi profesori ili je glavni krivac nastavni plan i program. Ovi studenti nikako ne krive profesore za to, štoviše, ističu da je previše gradiva nagurano u premalo školskih sati te da za pripremu pokusa treba vremena.

...Studenti ekonomije uče djecu financijama: 'Učenicima objašnjavamo što je valuta, novac i kredit'...


"Mislim da je jako puno nastavnog gradiva stavljeno u malo sati. Ne želim kriviti profesore po ovom pitanju, razumijem ih jer potrebno je jako puno pripreme kada je o pokusima riječ, za razliku od pripreme običnog sata kemije. Znam koliko je nama trebalo, a tek pripremiti pokus da u njemu može sudjelovati većina učenika je vrlo teško. Svaki profesor ima želju rastumačiti i pokus, no jednostavno nema se vremena. Valja reći da je i manji broj učenika za sada zainteresiran za kemiju", kaže Martina.


Izvor: Facebook@Pokusi za državnu maturu

Ističe da im je cilj zainteresirati učenike po pitanju bioloških i kemijskih znanost, ne samo preko ovog DVD-a, nego i preko drugih projekata njihove udruge.

Smatraju da kemija nije bauk, samo treba doprijeti do učenika


Nadaju se da će svojim DVD-om potaknuti pozitivan pomak kako bi se što više učenika zainteresiralo za kemiju i da se vidi da kemija nije nešto teško te da bude više onih koji će ići polagati upravo taj predmet na državnoj maturi.

...'Učenje učenja': video projekt koji će vas naučiti kako najefikasnije učiti...


"Kemija nije bauk, samo se treba doprijeti do učenika, da razumiju, da vide poveznicu. Kemija nisu samo jednadžbe, formule, periodni sustav - kemija je sve oko nas. Kada se to vidi i kada se sve te promjene uopće oko nas, može se vidjeti da je kemija zaista prekrasna i zanimljiva znanost", poručuje Martina.


Izvor: Facebook@Pokusi za državnu maturu

Riječki studenti biotehnologije su uporni u svom naumu, a mi se nadamo da će uspjeti jer razbijanje negativnog stava o kemiji je pola puta do većeg broja mladih znanstvenika u Hrvatskoj.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Pokusi za državnu maturu


DVD s pokusimapokusiriječki studentidržavna maturaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se