Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Unatoč znanju, želji i uspjehu: Maturanti s invaliditetom često ne upišu željeni faks zbog NEPRISTUPAČNOSTI!

MojFaks | Nakon predavanja, 20.01.2020.Unatoč znanju, želji i uspjehu: Maturanti s invaliditetom često ne upišu željeni faks zbog NEPRISTUPAČNOSTI!

Točan broj studenata s invaliditetom koji studiraju nije poznat jer nisu obvezni prijaviti invaliditet. Posljednjih nekoliko godina zabilježen je rast broja studenata s invaliditetom na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj, što je posljedica bolje osviještenosti osoba s invaliditetom o svojim pravima, kao i rezultat razvoja sustava potpore i djelovanja udruga.

Prema evidenciji institucionalnih službi potpore, može se govoriti o sedamsto studenata s invaliditetom koji studiraju u Zagrebu. Mnogi iz osobnih razloga nisu evidentirani. Za maturante, pripreme za državnu maturu već počinju, a koje su opcije dostupne za maturante s invaliditetom provjerili smo u razgovoru sa Sanjom Krznarić iz Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI".

Udruga "Zamisli" već devetu godinu zaredom organizira poziv za volontere koji pomažu u pripremama za državnu maturu maturantima sa invaliditetom. Iz Udruge nam govore, da nemaju točan broj koliko je maturanata sa invaliditetom, a koji su poslije mature nastavili svoje školovanje. 

"Ne raspolažemo tim podacima jer nam se ne javljaju svi maturanti s invaliditetom koji upišu fakultet. Također, taj broj nije vjerodostojan jer se studenti pri upisu fakulteta ne moraju izjasniti da imaju invaliditet", govori nam Krznarić. 

Pitanje pristupačnosti fakulteta i programa


Kako naša sugovornica govori, maturanti s invaliditetom definitivno su uskraćeni prilikom odabira fakulteta. Često se događa da maturanti ne mogu upisati svoj prvi izbor, unatoč želji, znanju i uspjehu na maturi – zbog nepristupačnosti fakulteta. 

Za svaku vrstu invaliditeta postoji određena pristupačnost, npr. pristupačnost se razlikuje s obzirom na to je li osoba u kolicima, koristi li druge vrste ortopdeskih pomagala, ima li oštećenja vida ili sluha. 


foto:Shutterstock By SeventyFour

Fakulteti arhitektonski pristupačniji, ali ne postoje prilagodbe za osobe oštećena vida


"Što se tiče arhitektonske pristupačnosti situacija je bolja unazad nekoliko godina. Prema informacijama koje mi imamo pristupačni su: Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih znanosti, Pravni fakultet, kao i fakulteti u sklopu kampusa na Borongaju. Dok s druge strane na većini fakulteta ne postoje prilagodbe za osobe oštećena vida (trake vodilje, natpisi na Braillevom pismu..)”, govori nam Krznarić iz Udruge "Zamisli". 

U analizama koliko je sustav viskog obrazovanja prilagođen studentima s invaliditetom, kao značajan problem ističe se činjenica da ne postoji jedinstveni zakon, koji bi na jednom mjestu sadržavao sva prava i mogućnosti studenata s invaliditetom. 

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje nadležan je za upisni postupak, te za osiguravanje prilagodbe ispita državne mature. 

To dalje znači da je "studentima s invaliditetom u Hrvatskoj sustavno prilagođen upisni postupak na visoka učilišta na nacionalnoj razini". Iako bi državna matura trebala zamijeniti prijemne ispite na fakultetima, mnogi su ih zadržali. 

Prema Natječaju za upis studenata u prvu godinu studija, sve sastavnice Sveučilišta koje izvode dodatne provjere znanja i vještina, „trebaju osigurati individualizirano prilagođeni način provjere za sve pristupnike kod kojih postoji takva potreba i koji o tome dostave odgovarajuću potvrdu“, stoji u dokumentu o minimalnim standardima pristupačnosti. 

Također, na Sveučilištu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Splitu, mladi s invaliditetom imaju pravo na prednost pri upisu ako im je utvrđen postotak tjelesnog oštećenja od 60% i više. Problem je što većina visokih učilišta u Hrvatskoj nije osigurala prilagođen pristup informacijama, te se budući studenti s invaliditetom na različite načine informiraju o svojim pravima prilikom upisa na fakultete. Najčešće do informacija dolaze putem udruga, ili putem internet stranica fakulteta koji žele upisati. Problem se javlja  što često na stranicama pojedinih fakulteta ne piše točno koje su mogućnosti i prava studenata sa invaliditetom, ali u sklopu faksa aktivno djeluje Udruženje, kao što je slučaj pri Filozofskom fakultetu.

Pored pomoći u pripremama za državnu maturu, Udruga "Zamisli" stoji na raspolaganju brucošima, koji žele da se upute u svoja prava koja imaju kao studenti. Kroz projekt "Od mature do studentske avanture" u rujnu prošle godine, održan je orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom. 

"Sudjelovali su u brojnim aktivnostima na kojima su se upoznali s akademskim izrazima, pravima i obvezama, imali su priliku izmijeniti iskustva sa starijim studentima, išli na izlet u Varaždin i Samobor te se međusobno umrežavali iz čega su proizašla nova prijateljstva", rekla nam je Sanja Krznarić iz Udruge "Zamisli". 

Anja Zulić
foto: Shutterstock By Monkey Business Images


studenti s invaliditetomdržavna maturaupis na fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se