Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Moj faks je teži od tvog': Zašto studenti trebaju prestati govoriti da su baš oni na najtežem studiju?

MojFaks | Nakon predavanja, 30.08.2018.'Moj faks je teži od tvog': Zašto studenti trebaju prestati govoriti da su baš oni na najtežem studiju?

'Moj tata je jači od tvog tate' se u studentskom svijetu pretvorilo u 'Moj fakultet je teži od tvog fakulteta'. 'Težina' fakulteta, čini se, postala je za mnoge mjerna jedinica za vlastitu inteligenciju i sposobnost pa to jako vole naglašavati i 'spuštati' one koji studiraju na, prema njihovom mišljenju, baš 'laganom' faksu.

Jasno je da svaki fakultet ima određenu težinu jer tada studiranje ni ne bi činili visoko obrazovanje, no pojedini studenti jako vole naglašavati da je "baš njihov fakultet najteži". Narodski rečeno, svakome je njegov križ najteži. U očima studenata se inteligencija izgleda počela mjeriti u "težini" fakulteta,  kao da je skroz nebitno znanje koje su na studiju stekli kao i pitanje hoće li ga kasnije znati primijeniti u poslu.

...'Što ćeš s tim kad završiš?': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


...Stereotipi po diplomama: Što ljudi prvo pomisle kada im kažeš što studiraš...


Rasprave na temu "moj fakultet je teži od tvog fakulteta" često se mogu pronaći na internetu, točnije na društvenim mrežama. Takvo razmišljanje je negativno te omalovažava studente na drugim fakultetima koji bi se valjda trebali osjećati loše jer studiraju "nešto lagano". Što bi to uopće trebalo značiti? Nismo sigurni, ali bi studenti trebali prestati govoriti da baš oni studiraju na najtežem studiju.

Slijedi nekoliko razloga zašto:


#1 Omalovažavanje drugih vas ne čini pametnijima niti uistinu vašem  fakultetu raste "težina" kada tako nešto izjavite
#2 Ne postajete bolji student ako se ponašate kao da nitko prije vas nije završio taj fakultet niti će itko nakon vas#3 Nikada ne znate kakve će vas okolnosti jednog dana snaći u životu pa vam možda nadređeni bude baš onaj lik s "laganog" fakulteta kojem ste stalno prigovarali da biste njegov studij završili žmirećki#4 Snobove među studentima (a i općenito) nitko ne voli#5 I da vaš fakultet jest najteži u svemiru, neće postati lakši uz "to što ti studiraš bi mogao završiti i moj 8-godišnji nećak"


#6 Takav stav vas neće dovesti daleko u životu, osobito ne u odnosu s ljudima, a sjetite se – s ljudima ćete vjerojatno morati raditi#7 Pretvorit ćete se u osobu "meni je teže na poslu nego tebi", a to ne želite...vjerujte...#8 Niste studirali na svim fakultetima pa da možete tvrditi da je nešto teže od nečega. Ako studirate primjerice računarstvo i smatrate da je to najteži faks ikad i da ga netko s filozofskog ne bi svladao, ne možete sa sigurnošću reći da biste vi svladali primjerice južnu slavistiku na Filozofskom i to uspjeli završiti


#9 Većina studenata je u istom "sosu" i većina prolazi iste probleme
Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


moj fakultet je teži od tvogfakultetprestati govoritistudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se