Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Rasizam u SAD-u, a kod nas? Tri Pakistanca studenta pokušali naći posao u Hrvatskoj: Evo kako su se 'proveli' u popularnoj Facebook grupi

MojFaks | Nakon predavanja, 10.06.2020.Rasizam u SAD-u, a kod nas? Tri Pakistanca studenta pokušali naći posao u Hrvatskoj: Evo kako su se 'proveli' u popularnoj Facebook grupi

Posljednjih tjedana oči javnosti uprte su u događanja u SAD-u, gdje se odvijaju najveći prosvjedi još od 1968. godine.

Nakon okrutnog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojega je policajac usmrtio klečanjem na njegovom vratu, diljem SAD-a održavaju se masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti, rasizma i diskriminacije. Međunarodni antirasistički pokret "Black Lives Matter" bori se za prava Afroamerikanaca, a posljednjih dana hashtag Black Lives Matter, mogao se vidjeti i na domaćim društvenim mrežama.  

Kao i u većini slučajeva kada se nešto događa na drugom kontinentu, rasprave se vode iz udobnosti vlastitog doma. Tako je i ovaj povijesni trenutak podijelio javnost u razmišljanju o tome koliko su prosvjedi opravdani i koliko su Afroamerikanci diskriminirani u SAD-u. No, netrpeljivost prema drugim nacijama i rasama nije ograničena samo na sjevernoamerički konetinet.

Kada smo većina, ne razmišljamo koliko se nekome drugačijeg podrijetla, boje kože, jezika, vjeroispovijesti pa čak i spolne orijentacije teže asimilirati u društvo. Kao primjer mogu poslužiti tražitelji azila u Hrvatskoj, koji i nakon što pravno uspiju regulirati svoj status, naiđu na otvorenu diskriminaciju društva prema njima. I dok su se po domaćim portalima Hrvati zgražavali nad rasističkom Amerikom, očito su zanemarili "vlastito dvorište". 

...Netko to plaća?! Posao iz snova za tebe i tvoju bolju polovicu: Uživaj u luksuznim vilama u susjedstvu za 4000 eura mjesečno...


U grupi Tražim/nudim studentski posao objavljen je oglas putem kojega tri studenta podrijetlom iz Pakistana traže posao kako bi mogli platiti troškove studija u Splitu i produžiti vizu. U vrlo kratkom vremenskom roku, objavljeni post bio je zatrpan huškačkim komentarima i govorom mržnje. Od onih koji su tri studenta optužili da "uzimaju posao Hrvatima", do onih koji im poručuju da se "vrate odakle su došli". Zahvaljujući brzom angažmanu administratora grupe, komentari s govorom mržnje su uklonjeni, a prema riječima pojedinih – oni koji su ih pisali zaslužili su i izbacivanje iz ove popularne grupe.

foto: Tražim/nudim studentski posao @Facebook

"Vi koji ste si super zabavni s ludim forama i komentarima, ne da ste zaslužili 'ban' iz grupe, već vas trebamo svi kolektivno reportat za 'hate speech'. Možda kada bi vam se oduzela mogućnost komunikacije putem društvenih mreža - da vas se dovede do granice da se osjećate dezorijentirano i isključeno od poneke vrste informativnog i društvenog života vezanog uz on-line platforme koje vas umrežavaju u suvremeni svijet, kojem nažalost ne pripadate - bi shvatili da je vrijeme da se informirate i upoznate s vanjskim svijetom", komentirala je jedna članica grupe. 

...'Nećemo diplomirati kada smo planirali!' Evo što čeka 'karantensku generaciju': Manje dnevnice, manje poslova, odgoda školovanja...


Više nego zabrinjavajuće je da se iskazuje podrška putem Instagrama prosvjedima u SAD-u, dok je u Lijepoj našoj, jedan oglas splitskog studenta koji dolazi iz Pakistana, povod za toliko huškačkih komentara. Nakon što je uklonjeno sve što po nekoj osnovi diskriminira (broj komentara bio se popeo na skoro stotinu), mogli su se na prste jedne ruke izbrojati dobronamjerni komentari u kojima su studente uputili na obavljanje poslova putem studentskih ugovora, Bolta, Wolta i nekoliko drugih konkretnih opcija. 

A.Z.
foto: Shutterstock By Leigh Trail


studentistrani studentiposaodiskriminacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se