Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Psuješ za vrijeme ispitnih rokova? 4 razloga zašto NE MORAŠ odustati od te navike

MojFaks | Nakon predavanja, 26.09.2016.Psuješ za vrijeme ispitnih rokova? 4 razloga zašto NE MORAŠ odustati od te navike

Ako su Hrvati po nečemu poznati onda je to po najmaštovitijim psovkama na cijelom svijetu. Dok se u Americi ljudi zadovoljavaju riječju 'shit', kod nas kao da je maratonsko psovanje sportska disciplina u kojoj se spominje gotovo sve – od psa pa do uže i šire rodbine.

Studentski život nije niti malo lak, a rujan je osobito poseban po stresu koji uvijek kombiniramo sa samosažalijevanjem i hrpetinom slatkiša. Tada neki studenti posežu za teretanom, trčanjem ili udaranjem u vreću dok drugi žestoko psuju.

No, pitanje je: rasterećuje li nas uistinu psovanje od stresa? Naravno, znanost ima različite odgovore na to pitanje, ali najčešće je odgovor potvrdan.

Ako se za vrijeme učenja ili u razgovoru s kolegama nakon ispita uhvatite da psujete tako da bi vam i seoski kočijaš zavidio, ovdje je nekoliko činjenica o psovanju i stresu:

Psovanje ublažava bol


Znanstvenici sa Sveučilišta Kale izveli su eksperiment koji je trebao odgovoriti na pitanje ublažavala li psovanje bol. Jedna grupa studenata je trebala staviti ruke u kantu punu leda te psovati dok druga grupa nije smjela izreći niti jednu psovku. Rezultati su pokazali da su studenti koji nisu psovali osjetili bol četiri puta više nego oni koji su psovali.

Image result for reducing pain gif

Psovanje gradi solidarnost


Istraživanje iz 2003. je pokazalo da su radnici u tvornici sapuna izgradili solidarnost psujući zajedno zbog istih problema. To je zato što je psovanje povezano s izražavanjem emocija pa to daje pozitivan efekt u određenim kontekstima, a ovaj fenomen je toliko uobičajen da se provodi hrpa eksperimenata na tu temu.

Image result for high five gif

Psovke se mogu koristiti u meditaciji


Zamišljamo meditaciju kao stanje u kojem totalno čistimo negativu iz našeg uma i oslobađamo se stresa pa se pitamo zašto ne ubaciti i koju psovku kako sve ne bi bilo previše pretenciozno? Redatelj Jason Heady je to isprobao sa svojom ženom koja je isprobavala meditaciju te joj je on nježnim glasom "nabacivao" psovke. Nakon toga oni su se počeli smijati i tako shvatili da se oslobodio stres, a njegova meditacija nalazi se na YouTube-u pod nazivom F*ck That: An Honest Meditation.Vjerovali ili ne postoji nešto što se zove Rage Yoga


Osoba koja je osmislila tzv. Rage Yogu je odavno shvatila koje terapeutsko djelovanje ima psovanje. Ono što je počelo kao šala se pretvorilo u pravu vježbu i oblik opuštanja pa zato za ovu jogu ništa nije preeksplicitno, barem za izgovoriti. Ideja je ta da se oslobodimo negativnih emocija i pretvorimo ih u pozitivne uz pomoć psovki pa ćemo tako primjerice reći: "Idemo na *eben tulum večeras" ili nešto slično.

Image result for cursing gif

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


psovanjepsovkestresKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se