Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Smještaj za izbjegavanje: Zadarski studenti objavili crnu listu stanova u kojima je nemoguće živjeti

MojFaks | Nakon predavanja, 23.10.2017.Smještaj za izbjegavanje: Zadarski studenti objavili crnu listu stanova u kojima je nemoguće živjeti

Borba studenata protiv skupog i lošeg smještaja i dalje je u punom jeku. Zadarski studenti više ne mogu šutjeti i trpjeti previsoke cijene stanova s obzirom na to što se u njima nudi, baš kao i neizdržive stanodavce pa su opet uzeli stvari u svoje ruke.

Studenti Sveučilišta u Zadru nastavljaju svoju borbu s pronalaskom stana koji za određenu cijenu pruža ono što se i traži: čist prostor, opremljen svime što je potrebno za život, neizbacivanje u vrijeme turističke sezone te korektne najmodavce. Kao što smo nedavno pisali, studenti iz Zadra apelirali su na stanodavce da cijene prilagode studentskim mogućnostima, odnosno mogućnostima njihovih roditelja.


Izvor: Pixabay

U svojoj Facebook grupi, studenti su odlučili da pristaju na cijenu najma do 1 200 kuna (plus režije) te da ne pristaju na vrtoglave cijene od 2 000 kuna. Budući da su zadarski studenti vrlo aktivni u svojim apelima i artikuliranju onoga što žele i traže, napravili su na Facebook grupi album sa screenshotovima lokacija stanova koje treba izbjegavati.

Upozoravaju druge koje stanove izbjegavati i zašto


Konkretno, studenti koji su imali loša iskustva sa stanodavcima i stanovima upozoravaju druge kolege da ne bi isto prošli. Neki od njih su doživjeli zaista neugodna iskustva, a album se zove "Crna lista stanova".

"Stan se nalazi na Smiljevcu u prizemlju stambene kuće. Gospođa vlasnica zavlači i lažno obećava da ima mjesta za ljeto, i onda par dana prije useljenja javi da ipak ima goste i da pričekamo još, a ja moram iseliti iz drugog stana", napisao je jedan član grupe za stan na adresi Jakova Mikalje 15.


Izvor: zarocroatia.wordpress.com

Drugi student napisao je upozorenje za stan, odnosno garsonijeru, jer gazda ne želi vratiti polog: "Preskupa neopremljena garsonijera na četvrtom katu zgrade, iznajmljivač na kraju izmisli nekakva oštećenja i ne vrati polog od 2 000 kuna".

Na adresi Karma ulica nalazi se stan koji se studentici prvo činio super, ali onda su krenuli problemi s vlagom za koje vlasnik uopće nije mario. Kao što znamo, nije dobro živjeti u vlazi, osobito je to loše za zdravlje. Osim toga, djevojkama je vlasnik ulazio u stan.

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove......Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju...


"Stan se nalazi u Karmi 54. Kad smo ga cimerica i ja unajmile, stan je bio koliko toliko super (oko 1 000 kuna plus režije). Nakon par tjedana u stanu nam se pojavila vlaga. Gazdu smo obavijestile o tome, ali on nije mario iako je to bio njegov stan koji je propadao. Naime, vlaga se počela sve više i više širiti i kako nitko nije mario zato i da mi živimo u tome, odselile smo se gdje se čovjek domogao nasih roditelja te ih zvao i žalio se kako smo nenajavljeno otišle. Čovjek nam je ulazio u stan dok nas nije bilo, brljao bi nam po stvarima i slično", upozorila je studentica.


Izvor: Facebook@Sveučilište u Zadru

No, bilo je tu i bizarnih situacijama. Jedan student je naišao na čovjeka koji mu je isprva bio čudan, a kasnije kada je guglao tog najmodavca izašle su mu vijesti iz crne kronike s lokalnih portala. Naime, već je imao okršaje s bivšim podstanarima, čak je i neke od njih usred noći tjerao sjekirom.

...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


Ova crna lista koristit će svim studentima u Zadru koji su potrazi za adekvatno opremljenim stanom, normalnom cijenom i korektnim vlasnikom. K tome, možda lista natjera pojedine najmodavce da se počnu držati dogovora i da se pristojno odnose prema studentima koji su unajmili stan.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


zadarski studenticrna lista stanovaiznajmljivačistanodavciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se