Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Otkazali stanove, a sad opet u najam: Što studenti mogu očekivati kad krenu u potragu za privatnim smještajem?

MojFaks | Nakon predavanja, 14.09.2020.



Otkazali stanove, a sad opet u najam: Što studenti mogu očekivati kad krenu u potragu za privatnim smještajem?

Nakon što je u ožujku u Hrvatskoj uvedena karantena i nastava prebačena u online sferu, brojni studenti koji u mjesto studiranja dolaze iz drugih gradova, otkazali su unajmljeni privatni smještaj i vratili se kući.

S neizvjesnošću načina održavanja nastave u novoj akademskoj godini, rasla je zabrinutost među studentskom populacijom, koja posljednjih mjesec i pol dana progovara o teškom položaju u kojem su se našli. Mnogi su za vrijeme karantene ostali bez studentskih poslova i izvora prihoda, a s otkazanim stanovima, pretrpanim domovima i kasno objavljenim informacijama većine fakulteta da najesen moraju biti spremni na sve, isplanirati život za mnoge studente postao je znanstvena fantastika.

Studentima u Dalmaciji iz Splita i Zadra, u situaciji kad je uvedena online nastava činilo se suvišno plaćati unajmljene stanove i apartmane kojima je cijena zadnjih godina neprestano rasla, a usto je iz njih većina se morala iseliti na početku turističke sezone.



Ova je turistička sezona bila slabija nego prošla, ali opet bolja nego što se očekivalo, no studentski smještaj je i dalje ostao jedan od najvećih problema za zadarske studente. Situacija s pandemijom tu je činjenicu dodatno pogoršala otkazivanjem stanova u lockdownu, što je loše i za ekonomiju Splita i Zadra, jer kroz najam i studentsku potrošnju dobar dio građana preko cijele godine ostvaruje prihode, piše Slobodna Dalmacija.

No početak nove akademske godine opet stvari želi vratiti na staro. Nastava će se, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, odvijati u fizičkom kontaktu, što znači da će oni koji su ih otkazali sada opet morati tražiti stanove, ali po kojim uvjetima, posebna je priča. Poučeni ovogodišnjom ljetnom sezonom, neki su stanodavci pristali na dugoročne najmove, no većina ih i dalje kalkulira jer smatra da će do iduće sezone situacija s koronom biti obuzdana i da će se turizam vratiti na prošlogodišnje brojke.

...Ministar POTVRDIO: '509 ležajeva u tri paviljona MORA biti spremno za studente nakon ovog datuma!'...


Brojke na studijima popunjene


Unatoč tim nimalo ugodnim problemima za studente, koje sigurno dijele i druge sveučilišne sredine, broj upisanih studenta, konkretno na Sveučilištu u Zadru, mogao bi biti čak i veći nego prošle godine.

"Većina studijskih grupa popunjena je već u prvom upisnom roku. Još uvijek traju upisi u jesenskom roku. Za nepopunjena mjesta interes je velik pa očekujemo da će najveći broj upisnih kvota biti popunjen. Vjerojatno neće biti popunjena sva predviđena mjesta na studijima klasične filologije i filozofije kao i na nastavničkim smjerovima pojedinih stranih jezika koji su slabije zastupljeni u nastavi u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Općenito, za upise na studijske programe u akademskoj godini 2020./2021. imali smo 15 posto više prijava nego prošle godine. Uspoređujući broj do sada upisanih kao i interes za upise na slobodna mjesta u jesenskom roku zaključili smo da aktualna pandemija nije utjecala na broj upisa", potvrđuju iz ureda rektorice Dijane Vican za Slobodnu Dalmaciju.

...Traženje stana vam je tlaka? Studentice iz Pule imaju aplikaciju uz pomoć koje ćete ocjenjivati stanodavce i lakše naći cimere...


Novi studentski dom


U međuvremenu, korona-krizi unatoč, radovi na izgradnji novih sveučilišnih sadržaja – dormitorija i restorana za studente – na području bivše vojarne "Franko Lisica", nisu usporili. Studentski dom u sklopu Novog kampusa imat će 129 soba za 284 studenta te restoran s 500 mjesta koji će dnevno posluživati 3800 obroka.

"Radovi napreduju predviđenim tempom. Na tijek radova nije utjecala pandemija, a neznatno prekoračenje rokova dogodilo se zbog arheoloških istraživanja (otkriće antičkoga groblja i cestovne infrastrukture). Očekujemo dovršetak radova u posljednjim mjesecima iduće godine", ističu iz kabineta rektorice Sveučilišta u Zadru.

A.Z.
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Shutterstock By Phant


studentismještajSplitZadarstanovistudentski dom



Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se