Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti u Šibeniku na mukama zbog manjka stanova: 'Nemamo izbora pa moramo useliti u prvu rupu'

MojFaks | Nakon predavanja, 25.04.2019.Studenti u Šibeniku na mukama zbog manjka stanova: 'Nemamo izbora pa moramo useliti u prvu rupu'

Stanovnici Šibenika, baš kao i studenti koji su u ovaj dalmatinski grad došli na studij, lakše mogu doći do osvajanja jackpota nego do stana. Oni koji žele unajmiti stan to ne mogu nikako napraviti jer je jako malo aktivnih oglasa, što studentima osobito stvara probleme jer zbog toga, kako kažu, moraju useliti u prvu slobodnu rupu koju nađu.

Na današnji dan na internet oglasniku Njuškalo oglašeno je devet stanova za najam u Šibeniku. Jedan je kombinacija stana i poslovnog prostora, a za njih šest naglašeno je da se iznajmljuju isključivo na duži period, odnosno dostupni su preko cijele godine, piše portal Šibenik.in.

U Šibeniku studente i dalje izbacuju iz smještaja kada nastupi turistička sezona... izvor: Wikipedia@Tomaž Demšar

S druge strane, u Šibeniku je trenutno oko 650 privatnih smještajnih objekata na turistički najam, doznali su novinari u Turističkoj zajednici. Bilo bi ih i više da stotinjak iznajmljivača svoje apartmane, studio apartmane i sobe nije odjavilo zbog  komplikacija oko novog modela naplate smeća, rekli su u TZ, a njihovu skorašnju prijavu očekuju uskoro. Lani je objekata u privatnom smještaju bilo 778.

Studenti moraju iseliti kako bi u prostor "uselili" turisti


Prema pisanju Šibenik.in portala, zbog pomanjkanja kvadrata za cjelogodišnje podstanare, ono malo iznajmljivača u Šibeniku ima monopol nad tržištem, pa cijene odlaze u nebo. Jednosoban stan od četrdesetak kvadrata, opremljen po posljednjoj modi iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, bez problema doseže cijenu od 300 eura, a oglase uglavnom nije ni potrebno stavljati na internet.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

"Dovoljno je prošetati do menze ili faksa i zalijepiti oglas bilo gdje u visini očiju. U većini slučajeva, stan će biti iznajmljen istog dana jer mi u principu nemamo izbora pa moramo useliti u prastare rupe koje drže nenormalno visoke cijene. Ili to ili ništa. Još ako je stan na cijelu godinu, pa to je skoro kao da osvojiš jackpot.", govori student sa šibenskom adresom "od rujna do srpnja".

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove...Iako se očekivalo da će nešto više stanova za dugoročni najam u gradu biti nakon useljenja u POS-ove stanove, kada je nove brave na Šubićevcu prvi put otključalo 148 šibenskih obitelji i oslobodilo tako svoje stare podstanarske stanove, to se ipak nije dogodilo. Jednaka nestašica vladala je i onda i danas, a većina studenata koji budu te sreće naći stan ovih dana, svoje će brige "zaboraviti" sve do sljedeće predsezone, kad će morati opet iseliti da bi na njihovo mjesto došli turisti.

MojFaks
izvor: Šibenik.in
foto: Ilustracija/Njuškalo


Šibenikstudentiproblem najma stanastanoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se