Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad stvarnost pokuca na vrata: stvari o životu koje shvatiš nakon diplome

MojFaks | Nakon predavanja, 02.03.2016.Kad stvarnost pokuca na vrata: stvari o životu koje shvatiš nakon diplome

Nova generacija mladih akademskih građana i građanki uskoro će dobiti svoje diplome i kročiti u surovu realnost poslova, stanarina, kredita i ugovora o radu.

Prije nego što vam uruče taj, vremenom i novcem skupo plaćeni papir, budite informirani i spremni na sve što vas čeka.

Tvoja diploma je najvjerojatnije beskorisna

Tužna istina. Ako nisi diplomirao/la nešto jako specifično ili trenutno tržišno vrijedno (STEM, IT, nešto što je diplomiralo još 20 ljudi na svijetu) velike su šanse da ti diploma neće vrijediti mnogo. Bez obzira na prestiž fakulteta na kojem si studirao/la, ekonomija, sociologija, povijest, komunikologija...teško ćeš se s takvim diplomama izboriti za posao u struci.

Prijatelji iz škole zarađuju više od tebe

Osim ako si išao/la u gimnaziju, velika je šansa da tvoji prijatelji iz škole koji su se odmah nakon srednje zaposleni su (ili su čak pokrenuli neki svoj biznis) i zarađuju više no što ćeš ti zarađivati sljedećih nekoliko godina.Još uvijek ne znaš čime se želiš baviti


Osim možda inženjera ili liječnika. Većina nas i nakon diplome jednostavno luta i još uvijek se traži, a ideja o idealnom poslu ne poklapa se uvijek sa realnim mogućnostima i tržištem rada. Nije ova faza tako loša: s obzirom da je gotovo nemoguće naći posao, a ako ga i nađeš vjerojatno će biti van struke, dobro je biti otvoren i spreman na skokove iz jednog posla u drugi. Tako ćeš na kraju i shvatiti što zbilja želiš raditi.

Zrelost – što je to?


Sjećaš li se kad si kao dijete maštao/la o tome kako će ti život izgledati kad diplomiraš i napuniš ovoliko godina? Perspektiva, posao, obitelj, zrelo ponašanje...sve je to nekako trebalo doći, a nije.

Većina tvojih prijatelja na fakultetu su bezveznjaci

S malenim brojem prijatelja koje si upoznao/la na fakultetu ostat ćeš u kontaktu do kraja života, no kad vas poslovi i svakodnevica razdvoje, uvidjet ćeš da s mnogim prijateljima s predavanja i studija zapravo nemaš ništa zajedničko. Polako ćete otplutati, svatko na svoju stranu i to je sasvim normalno.Diploma nije prednost nego minimalan uvjet za posao

Nekad je to možda i bila stvar koja je kandidate za posao izdvajala iz mora drugih kandidata, ali danas je diploma uvjet za zapošljavanje na čak i najbezveznijim poslovima.

Morat ćeš očvrsnuti


Prije diplome osjećaš se kao da si na vrhu svijeta: nema više predavanja, odrađuješ još neke sitnice prije obrane završnog rada, uživaš, radiš neki poslić koji ti nosi džeparac, a mlađi kolege gledaju te s divljenjem. No, to je uskoro gotovo! Prije nego što se snađeš odbit će te poslodavci, banke, ali i djevojke/dečki koji žele nekoga s uhodanim poslom i karijerom. Stisni zube, bit će bolje. Morat ćeš samo uzgojiti malo deblju kožu kako bi te sve te stvari manje dirale.

L.B./izvor: Writtalin
foto: Pixabay


diplomaapsolventikraj studiranjaživotKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se