Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'U tušu voda miriše na benzin': Studentica Kristina opisala užas kroz koji prolaze stanovnici Slavonskog Broda

MojFaks | Nakon predavanja, 06.04.2018.'U tušu voda miriše na benzin': Studentica Kristina opisala užas kroz koji prolaze stanovnici Slavonskog Broda

Stanovnici Slavonskog Broda proživljavaju ekološku katastrofu jer im nakon zagađenog zraka kvalitetu života drastično narušava i zagađena voda. Kažu da žive u neljudskim uvjetima, a o tome u svom 'dnevniku' piše i Kristina, studentica koja živi i studira u tom slavonskome gradu.

Oko 90 000 stanovnika Slavonskog Broda ovih dana preživljava u uvjetima kakvih se ne sjećaju niti iz razdoblja Domovinskog rata. Vodu im dopremaju pomoću cisterni, a bakteriološki ispravna i pitka bi iz njihovih slavina trebala krenuti kroz otprilike dva tjedna. Ono što ih muči još više jest zagađen zrak. Situacija se ne popravlja, a ima dana kada Brođani zbog smrada ne izlaze iz kuća, piše Net.hr.


Izvor: apartmaninfo.hr

Ne možemo se ne zapitati kako je živjeti u takvim uvjetima: svakodnevne i uobičajene stvari poput kuhanja, tuširanja, pranja zuba Brođani sada ne mogu obavljati kako su navikli već su se morali prilagoditi situaciji u kojoj su se našli.

Kako izgleda život u Slavonskom Brodu bez pitke vode za portal Net.hr ispričala je studentica Kristina. Njenu priču prenosimo u cijelosti:

"Dan započinje ustajanjem u rano jutro, najčešće i ranije od predviđenoga jer mi Brođani imamo prirodni alarm – susjednu rafineriju koja ti ujutro pošalje dozu sumporovodika i benzena za dobro jutro i budi te oko pola 6-6 htio ili ne htio. Zatim se ustaješ, automatski želiš otvoriti prozor da otjeraš taj smrad i onda se sjetiš da to ipak nema smisla i da ćeš tako smrad samo poduplati.

...Sirovi ćevapi i sendviči za plakati: Studenti iz Slavonskog Broda očajni i ljuti zbog splačina koje im se serviraju u menzi - FOTO...


S obzirom na to da je dan već započeo sretno i veselo, ideš se smiriti i osvježiti pod tuš – puštaš vodu, a voda lagano miriši na benzin zbog izlijevanja velike količine nafte koja je, kako je analiza potvrdila, prodrla do podzemne vode i na taj način onečistila pitku vodu koju koristi oko 90 000 Brođana. U istoj takvoj vodi opereš i zube jer, nije da imaš previše izbora. Zatim si ideš pripremiti doručak koji najčešće uključuje i vodu. Pažljivo doziraš vodu iz boce koju si dan prije natočio na obližnjoj cisterni, a ako nisi moraš sada i nadati se da u cisterni ima vode – jutarnja tjelovježba. Kada izađeš iz kuće, vidiš ljude na ulici čija su lica tužna i ljuta istovremeno, što zbog situacije s vodom što zbog smrada koji se ne povlači. Svi pričaju samo o jednom – do kada i tko je kriv?


Nakon zagađenog zraka, Brođani sada imaju i zagađenu vodu... izvor: apartmaninfo.hr

Nemamo osnovne uvjete za život, pitku vodu i čisti zrak. Zar previše toga tražimo? Zašto nitko od Vlade ništa ne poduzima po tom pitanju? Što je iduće? Ista tema proteže se kroz cijeli dan, a ljudi su sve očajniji i očajniji, posebno obitelji koje imaju malu djecu i koja su puno osjetljivija na ovakve uvjete. Trgovine polako nabavljaju sve veće količine flaširane vode, no cijena takve vode porasla je za 30-50 posto. Brođani ne žive nego preživljavaju, život nam se pretvara u borbu za opstanak. Dan se svodi na razmišljanje o tome hoćemo li danas imati dovoljno pitke vode za sve potrebe koje su ionako svedene na minimalac.

...'Gledam skripte, ali ne mogu učiti': Studentica napisala dirljivu poruku o dečku vatrogascu...


Tek dva dana nakon incidenta s izlijevanjem nafte javnost je dobila tu informaciju, što znači da smo dva dana pili takvu vodu ne znajući što se događa. Kruže i priče da naftovodi ispuštaju već mjesecima naftu u zemlju, ali da se analiza nije provodila dok nije došlo do većeg incidenta. Brodsku bolnicu pune djeca s plućnim oboljenjima zbog onečišćenog zraka, posljedice onečišćenja vode vidjet će se tek nakon dužeg vremena, a mogle bi biti katastrofalne s obzirom da ni ne znamo koliko dugo je voda onečišćena. Do kada tako?"
, pita se studentica.


Ilustracija... izvor: Pixabay

Cijeli članak o teškom životu u Slavonskom Brodu pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Net.hr
foto: Antun Švaganović via Wikipedia


Slavonski Brodstudenticaonečišćena vodazrakKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se