Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pregled vijesti sa tagom zanimanje

Diplome im ne vrijede: Zašto ovaj fakultet upisuje 40 novih studenata za zanimanje koje ne postoji?

Objavljeno 11.09.2018.

Stažiranje sa srednjoškolskom diplomom realnost je duže vrijeme za magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Naime, oni se zbog rupe u zakonu, nakon završenog visokog obrazovanja ne mogu zaposliti. Istovremeno, na diplomski sveučilišni studij upisuje se još 40 studenata.

Preko 500 tisuća novih radnih mjesta: Ako želite posao odmah nakon faksa razmislite o školovanju u ovoj branši

Objavljeno 30.08.2018.

Prije nego smo krenuli putem svoje akademske karijere razmišljali smo i o tržištu rada te o tome koliko je naše buduće zanimanje traženo. No, tržište rada mijenja se iz godine u godinu pa se više ne može toliko predvidjeti hoće li neko deficitarno zanimanje izaći iz te 'kategorije', ali prognoze mogu pokazati i što će biti jako traženo. U slučaju da niste sigurni jeste li na pravoj branši, možda biste trebali razmisliti o školovanju za pilota.

Studenti jezičari češće biraju profesorski smjer: Zanimanje prevoditelja u Hrvatskoj još uvijek službeno ne postoji

Objavljeno 16.04.2018.

Prevoditelji kod nas imaju velikih problema jer se njihovo zanimanje ne prepoznaje, odnosno, ono službeno uopće ne postoji. Osim što zbog neriješenog statusa imaju problem prilikom prijavljivanja porezne kartice, sve više studenata jezika odlučuje se za profesorski smjer jer su tako lakše zapošljivi.

'Košulja plava' više nije in? Broj kadeta za rad u policiji drastično pao u 2017.

Objavljeno 25.09.2017.

Prije samo tri godine broj mladih koji su htjeli postati policajci bio je znatno veći nego ove godine. Naime, 2013. za zanimanje policajca bilo je zainteresirano gotovo 8 000 kandidata, a ove godine se bilježi slobodni pad te brojka kadeta iznosi samo 1 800.

40 tisuća kuna mjesečno: U idućih 20 godina 600 tisuća radnih mjesta otvorit će se u ovoj profesiji

Objavljeno 14.08.2017.

Kroz dvadesetak godina zanimanje pilota aviona bit će jedno od traženijih, a novo istraživanje pokazuje da će biti potrebno 627 tisuća pilota i to zbog porasta zračnog prometa. Naime, studenti se za ovo zanimanje mogu školovati na Fakultetu prometnih znanosti, a školovanje je skupo.

Deset puta više prijava, a samo 50 upisanih brucoša: Na pregled kod logopeda čeka se godinu i pol

Objavljeno 24.07.2017.

Svake godine sve je veća potražnja za logopedima, a Edukacijsko-rehabilitacijskog fakultet, gdje studenti dobivaju obrazovanje za ovo traženo zanimanje, prima samo 50 brucoša godišnje. To se pokazalo kao velik problem jer je to samo još jedan dokaz da naš hrvatski obrazovni sustav ne 'osluškuje' potrebe tržišta rada.

Odlično plaćeno, traženo u Hrvatskoj i ostatku svijeta: Zanimanje s kojim ti biraš gdje ćeš se zaposliti

Objavljeno 19.06.2017.

Plaće variraju od 22 tisuće dolara pa sve do impresivnih 90 tisuća dolara.

Danas ni među top 5: nećete vjerovati koje je zanimanje bilo najpopularnije među mladima prije 40 godina

Objavljeno 04.04.2016.

Prošlo je 40 godina otkako su čitatelji tada popularnog tinejdžerskog magazina 'Tina' glasali o tada najpopularnijem zanimanju. Što mislite, koje je dobilo najviše glasova?

Kronično fali liječnika, psihologa, logopeda, inžinjera

Objavljeno 09.01.2012.

Dok na burzi rada posao čeka više od 300 tisuća hrvatskih građana, postoje zanimanja kojih nedostaje, i to ne u malim sredinama, nego u velikim gradovima poput Splita. U gradu podno Marjana dijele stipendije za čak 14 atraktivnih zanimanja koja su proglasili deficitarnima.

Dok su kod nas podcijenjeni, vani se profesori dodatno honoriraju

Objavljeno 29.06.2011.

Ništa čudno da se svako malo čuje zanovijetanje na temu obrazovnog sustava u Lijepoj Našoj. Ništa čudno, jer, na učiteljske i profesorske smjerove upada većinom ekipa kojoj je to bila druga opcija , a i čitava akademska zajednica ih gleda sažalno. U Velikoj Britaniji pak, budući će profesori dobivati i do 20 000 funti honorara za praksu u školi...
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se