Mojfaks.hr u Vijesti

21-godišnjakinja umrla zbog kontracepcijskih pilula

21-godišnja djevojka umrla je nakon konzumiranja kontracepcijskih pilula, tvrde njeni roditelji.

28. svibnja 2015 17:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Snažna i zdrava" djevojka Fallan Kurek uzimala je kombiniranu kontracepcijsku tabletu Rigevidon kako bi regulirala neredovite mjesečnice, no samo 25 dana nakon uzimanja prve tablete, počela je osjećati bolove u ekstremitetima i rebrima i uspuhanost.

Prvi pregled kod liječnika prošao je tako da ju je otpustio iz bolnice s dijagnozom natučeno sternuma (prsne kosti), a samo nekoliko dana nakon toga – Fallan je ustala iz kreveta, popila tabletu i ponovo počela osjećati uspuhanost. Onesvijestila se na stepenicama u obiteljskoj kući nakon što je povraćala i poplavila zbog nemogućnosti da normalno diše. Fallan je hitno prevezena u bolnicu, ali je preminula samo 3 dana nakon toga, 14. ožujka. Prilikom prijema u bolnicu, roditelje su upitali uzima li kontracepcijske pilule.

Uzrok smrti bila je plućna embolija, ali njeni su roditelji uvjereni da su kontracepcijske tablete krive za njenu smrt. Njena majka Julia izjavila je za The Birmingham Mail: "Naljutili smo se kad su prvi put spomenuli da bi uzrok mogla biti kontracepcija. Uzimala je pilule radi reguliranja ciklusa. Nisam mogla vjerovati da se to moglo dogoditi zbog kontracepcije. Kao potencijalna nuspojava uzimanja, trebala bi se u uputama navesti i smrt."

Uskoro joj se stanje pogoršalo, tlak joj je rastao, kao i puls. CT je pokazao da je mozak mrtav zbog nedostatka kisika koji je organizmu usfalio i prije dolaska u bolnicu.

Nakon toga, isključeni su aparati koji su je držali na životu, a nedugo nakon toga je preminula.

Njen otac Brian izjavio je: "Fallen se veselila ostatku svog života. Bila je samopouzdana, drska, živahna i najbolja prijateljica mnogim djevojkama. Ne želimo da i druge obitelji dožive ovo."

L.B./izvor: The Tab
foto: Shutterstock

Još vijesti