Mojfaks.hr u Vijesti

5 istina o polaganju ispita koje ćeš naučiti na fakultetu

Za vrijeme ispitnih rokova možda ćeš se osjećati kao prvak u brzom hranjenju, samo što ćeš ti umjesto hot dogova u sebe trpati hrpe i hrpe informacija. Kako god bilo, bitno je naučiti nešto iz tog iskustva, koliko god kaotično bilo.

20. listopada 2015 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kad dođe vrijeme ispita naći ćeš se u jednoj od sljedeće tri situacije: osjećat ćeš se samopouzdano jer si počeo/la s učenjem na vrijeme, šizit ćeš jer si počeo/la učiti u zadnji tren ili ćeš odustati pa uopće nećeš učiti.

Nakon prvog pada na testu ili neprospavane noći jer si, genijalno, odlučio/la učiti večer prije ispita, shvatit ćeš ove stvari:

* Stres te zaglupljuje

Najgora stvar koju možeš napraviti jest početi paničariti jer se mozak najčešće \'izgubi\' u stresnim situacijama pa ti se može učiniti da si zaboravo/la i ono što si znao/la. Ako na ispitu naiđeš na pitanje na koje ne znaš dati odgovor, duboko udahni i stani na loptu. Bit će još drugih pitanja na koja ćeš znati odgovor – kreni rješavati ono što znaš.


foto: rebloggy.com

* Učenje jutro prije ispita ne funkcionira

Prekasno je za upijanje potrebnih informacija. Jutro prije ispita možeš eventualno proći kroz ključne ideje i pojmove i zapamti da je ok ako imaš osjećaj da ne znaš baš sve. Usredotoči se na stvari koje znaš. Mantraj sljedeće rečenice: "Ipak ću moći odgovoriti na mnogo pitanja" ili "Sad ipak znam puno više nego što sam znao/la prije".

* Postavi si konkretne zadatke i ciljeve


Izjava da moraš učiti poprilično je nejasna i široka, kako tebi, tako i tvom mozgu. Ako pomisliš da moraš puno učiti, mozak će se zapitati "Učiti što?"
Zapamti da mozak u situacijama kad mu baš nije najjasnije što mora raditi – prokrastinira i odugovlači. Umjesto ideje da ideš učiti, točno definiraj što, koliko i kako: pročitaj jedno poglavlje, nacrtaj jedan dijagram ili riješi tri zadatka.


foto: Tumblr

* Radi kao sprinter

Napravit ćeš više posla ako konkretne zadatke podijeliš u kraće sesije učenja. Namjesti timer na 20-30 minuta i ispuni zacrtani zadatak u ovom vremenu. Zapamti: nema ometanja, gledanja u mobitel, facebooka, surfanja, televizije – potrebno ti je 100% koncentracije i pažnje. Kad tajmer označi kraj zadane sesije, obavezno odmori 10 minuta. Nakon toga – kreni ponovo.

* Nakon ispita – ne pričaj o njemu!

Jesi li ikada izašao/la iz prostorije u kojoj si pisao/la ispit i s kolegama počeo/la komentirati odgovore? Nemoj to raditi! Ima li uopće smisla, jednom kad je ispit završio, raspravljati o točnim i netočnim odgovorima? To te može obeshrabriti i usporiti, a pred sobom imaš još nekoliko ispita za položiti. Taj je ispit gotov i koliko god pričao/la o njemu - rezultat ne možeš promijeniti.

L.B./foto: Tumblr

Još vijesti