Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

7 hrvatskih renesansnih pisaca živjelo samo 9 godina: propusti iz srednjoškolskog udžbenika

MojFaks | Vijesti, 27.02.2015.7 hrvatskih renesansnih pisaca živjelo samo 9 godina: propusti iz srednjoškolskog udžbenika

Udžbenik "Čitanka 2" za drugi razred jezične gimnazije u izdanju Školske knjige našao se na meti medija zbog "otkrića" skupine autora da se čak sedmorici hrvatskih renesansnih pisaca podudaraju godine rođenja i smrti. Već će ti jedan klik na Wikipediji potvrditi da je ovo "otkriće" potpuni promašaj...

Osim ove nebuloze, isti je udžbenik prepun bisera! Ne samo što su im iste godine rođenja i smrti, nego su Hanibal Lucić, Brne Karnarutić, Petar Zoranić, Petar Hektorović, Mavro Vetranović, Mikša Pelegrinović i Marin Držić, poučava nas "Čitanka 2", rođeni, živjeli, stvarali i umirali od 1564. do 1573. godine, tj. svaki po devet godina. Čak ni u najgore doba evolucije čovjeka životni vijek nije bio ovako kratak! Devet godina!

Hektorovićevo je "Ribanje i ribarsko prigovaranje", proizlazi iz "Čitanke 2", objavljeno kada je imao samo četiri godine, a Marin je Držić stvaralački vrhunac dosegnuo pet godina prije rođenja. To može samo istinski genij!

Na upit novinara iz redakcije Slobodne Dalmacije, iz "Školske knjige" proslijedili su im odgovor Dinke Juričić, urednice udžbenika: "Propust, odnosno zatipak koji se dogodio u "Čitanci 2", udžbeniku za drugi razred gimnazije, već je ispravljen u e-inačici "Čitanke 2", koja je besplatno dostupna svim našim korisnicima na Školskom portalu Školske knjige."

To je, piše Juričić, "nesretan previd mene kao urednice, ali nikako nije argument kojim se procjenjuje kvaliteta udžbenika i rada njegovih autora i recenzenata", stoji u njezinoj reakciji.

Tu greškama nije kraj! Na 77. stranici navedeno je deset pisaca. Sedam ih je živjelo devet godina, no što je s preostalima? Odgovora ima čak i previše. Na primjer, na dotičnoj stranici Marko Marulić živio je od 1474. do 1533. godine, na stranicama 29. i 32. rođen je 1450., a umro 1524. godine, dok mu je, prema portalu “Školske knjige”, životni vijek trajao od 1474. do 1524. godine.

Kultna stranica 77 veli da je Šiško Menčetić na ovome svijetu bio od 1494. do 1553. godine, no jedanaest stranica dalje rođen je 1457. godine, a umro 1527. od kuge. Džore Držić rođen je 1547. a umro 1616. (str. 77). Već na stranici 90 isti čovjek, kako priliči nepouzdanom hrvatskom renesansnom piscu, živi od 1461. do 1501. godine.

Malo tko se može mjeriti s Hanibalom Lucićem. Na stranici 77 u spomenutoj je skupini hrvatskih renesansnih devetogodišnjaka (1564.-1573.), na stranici 95 rođen je 1458., a umro 1553. godine, ali ni to mu nije bilo dosta, pa je na portalu Školske knjige živio od 1485. do 1553. godine.

Valjda napomenuti da spomenuti udžbenik u knjižarama košta 106 kuna.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: sxc.hu


udžbenikjezična gimnazijarenesansni piscipodacigreškeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se