Mojfaks.hr u Vijesti

Daj što daš: Magistrica bez posla u struci našla zaposlenje u cvjećarnici

Posao u struci je teško, a nekima i nemoguće naći - slažu se mnogi. No, alternativa za sve one koji žele raditi uvijek postoji.

30. lipnja 2017 16:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Diploma magistra pedagogije, brojni certifikati i preporuke nisu bili dovoljni da Sanela Hadžimehmedović nađe posao u struci, piše N1. Nakon odrađenog pripravničkog staža te brojnih odbijenica za posao počela je raditi kao ispomoć u jednoj tuzlanskoj cvjećari. Danas je u toj cvjećari stalno zaposlena.

"Ovaj posao koji sada radim jednako volim. Jer kada vi njegujete i pružate pažnju djeci - to isto mogu primijeniti na biljke. Kada njegujete i uzgajate biljke i kada radite u takvom okruženju gdje vas potiču na nešto dobro i kreativno, ja nisam nesretna. Ali ne gubim nadu da ću raditi posao pedagoga", poručuje Sanela Hadžimehmedović.

Osnove cvjećarstva je usvojila, ali znanje stečeno na dodiplomskom i postdiplomskom studiju pedagogije ostaje neiskorišteno, a situacija nije ništa bolja ni kada su u pitanju kolege iz struke.

"Tužno je kada vidim neke svoje kolege i sretnem ih, vidim da mali postotak njih radi u svojoj struci. Ili ne rade nikako ili su otišli vani, a tamo vani ne rade svoj posao. A ako su u pitanju djevojke one su se udale i rodile djecu i to je ustvari to", dodaje Hadžimehmedović.

Prema podacima Agencije za statistiku, u veljači 2017. broj nezaposlenih osoba u BiH iznosio je skoro 510 tisuća. Od toga je više od 41 tisuće visokoobrazovanih, uključujući doktore nauka i magistre.

A kako se posao teško može dobiti redovnom procedurom, odnosno prijavom na natječaje - tu su zato društvene mreže, gdje mladi ljud putem oglasa "tražim bilo kakav posao" pokušavaju dobiti zaposlenje.

L.B./izvor: N1
foto: screenshot/N1

Još vijesti