Mojfaks.hr u Vijesti

Doktorirala na jednom od najprestižnijih europskih sveučilišta, a u Hrvatskoj ju ne žele!

Potaknuta nizom iskustva o traženju posla izvan granica Lijepe naše, jer u Hrvatskoj je to ravno dobitku na lutriji, jedna znanstvenica koja je svoju poslovnu karijeru i put bila prisiljena pronaći vani, javila se portalu danas.net.hr.

4. studenog 2014 11:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trenutno je zaposlena na prestižnom europskom sveučilištu, no kako i samo tvrdi, želja joj je vratiti se u Lijepu našu. No, čini se kako je to i dalje nemoguća misija.

\'Doktorirala sam na jednom od 20 najprestižnijih svjetskih sveučilišta, trenutno sam stalno zaposlena na jednom europskom sveučilištu i radim na projektima na drugom europskom sveučilistu, međutim čini se da u Hrvatskoj nemam nikakve šanse. A pokušavam već šest godina. Prvo je počelo s nečim kao \'Kolegice, doktorat vam se odugovlačio\' (moj odgovor: Doktorirala sam po standardima i prije vremena – unutar pet godina), nakon toga je uslijedila nostrifikacija doktorata i prijevod dokumenata, sve skupa je koštalo oko 1,500.00 HRK, pa nakon toga priznavanje znanstvenog zvanja, sto je značilo dodatnih 6,000.00 HRK iz vlastitog džepa samo da bih se mogla javljati na natječaje. Međutim, to nije bio kraj. Kada god bih se prijavila, dobila bih e-mail u \'Draga kolegice, Vi ste kvalificiraniji nego naši kandidati, Vi ste već gotov čovjek, ali eto, ovo mjesto je raspisano za kolegu XY\' (točno navedeno ime i prezime u e-mailu). Jednom sam dobila u šest ujutro e-mail šefa pravne službe jednog sveučilišta u kojima je pisalo da se ipak ne prijavljujem na natječaj, jer eto, imaju internog kandidata, a uz to moji radovi ne odgovaraju njihovim potrebama. I tako unedogled.\'

Moram priznati da takav tretman nisam doživjela nigdje na Zapadu. Nije bitno proći na natječaju za posao, ali bitno je dobiti odgovor na prijavu, suvislo objašnjenje i mogućnost natjecanja. Bitno je to čime se bavite, međunarodno iskustvo, doktorat na prestižnom sveučilištu (nisam morao niti nostrificirati diplomu niti platiti pravo bogatstvo za znanstveno zvanje za mjesto na kojem sam sada), rad na projektima, spremnost na promjene. Nažalost, čini mi se da smo u Hrvatskoj diskvalificirani i prije nego što se prijavimo na natječaj. I to nije samo moje mišljenje, već i mišljenje brojnih visokostručnih kolega koji su za razliku od mene ostali u Hrvatskoj.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Photoexpress
Izvor: danas.net.hr
I.N.

Još vijesti