Mojfaks.hr u Vijesti

Dragi dekane, vratite mi uplaćenu školarinu

Napokon znamo zašto je školovanje više manje besplatno u Hrvata. Zato da se ne bi dogodilo ono što se dogodilo pravnom faksu u Bostonu. Jedan od studenata traži nazad školarinu koju je plaćao dvije i pol godine...

22. listopada 2010 13:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema bolonjskom procesu, fakulteti bi trebali više nego ikada prije u povijesti odgovarati zahtjevima tržišta. Jest da je to malo kontradiktorno s idejom slobodnog istraživanja i stjecanja znanja, no kada je već tako ne bi li studenti trebali biti u mogućnosti tražiti uplaćeni novac natrag, u slučaju da ne žele diplomu ili u slučaju da ne nađu posao koji bi im diploma trebala garantirati? Upravo je to palo na pametu bostonskom studentu prava koji se jedne noći probudio i shvatio da ne želi diplomu. Želi nazad svoj novac.

Naime, čovjeku je na putu dijete, mora rješavati svoju financijsku situaciju sada, a ne za dvije ili tri godine i nema vremena čekati. Hoće li fakuktet odgovoriti na neobičan zahtjev, još nije poznato.

Studenti se zadužuju...

Za razliku od nas, američki se studenti poprilično zadužuju za vrijeme studija jer su školarine nekih institucija basnoslovno visoke. Tako u prosjeku studenti prava izlaze sa sveučilišta sa oko pola milijuna kuna minusa.

Ako fakulteti žele igrati kapitalistički i ako je znanje kupljena roba koju bi sutra trebali prodali na tržištu, onda i diplome treba shvatiti kao vaučere za dobivanje posla. Za slučaj da student odustane prije ili da ne dobije posao kasnije ostaje za reći samo jedno: Gospodo, vratite pare.



Krešimir Dujmović

Još vijesti