Mojfaks.hr u Vijesti

Dva studenta FOI-a osmislila aplikaciju za pomoć pri učenju – uniPepper

Aplikacija uniPepper trebala bi pomoći svim studentima i olakšati im život tako što će s vremenom sakupiti i ponuditi informacije, skripte i ostale korisne materijale za učenje koje možete ocijeniti, komentirati i koristiti kako vas volja. Uz ovaj ozbiljan (i ponekad dosadan) dio vezan uz učenje i štrebanje, aplikaciju su "začinili" i elementima gejmifikacije koji bi trebali proces učenja učiniti zabavnijim, ali i potaknuti studente na kolegijalnost.

10. ožujka 2015 12:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Portal MojFaks zbog toga je odlučio postaviti nekoliko pitanja osobama koje su uniPepper osmislile i pokrenule, ispitati ih ukratko o njihovoj ideji, procesu realizacije i prednostima korištenja jedne ovakve aplikacije.

Predstavite našim čitateljima svoj tim koji je radio na aplikaciji.

Tim čine dva donedavna studenta Fakulteta organizacije i informatike – Josip Žemberi i Sanjin Vučković. Obojica smo završili diplomski studij (Informacijsko i programsko inženjerstvo) 2014. godine. Upoznali smo se na prvoj godini faksa.



Odakle ideja za aplikaciju?

Ideja je nastala kad smo uvidjeli da za vrijeme ispitnog roka dosta vremena potrošimo na nabavljanje materijala za učenje te nakon toga, u procesu učenja, procjenu dali su informacije koje se u njima nalaze točne. Najkorisniji materijali su često bili od starijih generacija pa smo došli na ideju kreiranja baze informacija, skripti te općenito korisnih materijala za učenje koji se mogu lako pronaći, ocijeniti, komentirati i koristiti od strane studenata kojima su ti materijali namijenjeni.

Kako se aplikacija koristi?

Prvi korak u korištenju aplikacije je registracija (valjanom) studentskom akademskom e-mail adresom. Na uneseni e-mail se zatim šalje link za aktivaciju računa. Klikom na njega student se automatski pridružuje grupi svoga fakulteta te može kreirati nove grupe, pridružiti se postojećim te dodavati i koristiti sadržaje koji se u tim grupama nalaze.

Koje su njene prednosti? Zašto mislite da bi studentima bila od koristi?

Prednost naše aplikacije je što se radi o zatvorenom sustavu koji omogućuje ocjenjivanje, komentiranje i spremanje dodanih materijala. Akcije tipa registracija, pridruživanje i kreiranje grupa  su brze tako da za dijeljenje i nabavku kvalitetnih materijala student ne treba uložiti mnogo vremena.

Mislimo da bi studentima bila od koristi jer osim dodavanja materijala omogućuje još i kreiranje  kartica (pitanje/odgovor za ponavljanje gradiva) te oglasa koji cilja točno određenu grupu studenata. Svrha aplikacije je olakšati studiranje tako da smatramo da će većina studenata vjerojatno pronaći neke funkcionalnosti koje će im biti od koristi.

Smatrate li da je ideja spajanja elemenata gejmifikacije i obrazovanja dobar način za privući studente?

Smatramo da gejmifikacija čini korištenje aplikacije zabavnijim. Za naš slučaj se nadamo da će privući studente i uz kolegijalnost biti motiv više da podijele korisne materijale i iskustva koja imaju.



Kakve su prve reakcije?

Prve reakcije su pozitivne. Aplikaciju trenutno koriste studenti s više od 20 različitih fakulteta iz Hrvatske. Sa svakim novim korisnikom nekog faksa njegova zajednica postaje veća, materijali brojniji te aplikacija, za studente toga faksa, korisnija.

Koja su Vaša čekivanja što se razvoja i popularizacije aplikacije tiče?

Nemamo neka posebna očekivanja. Aplikaciju smo razvili sa željom da proces dijeljenja i nabavke kvalitetnih materijala za učenje učinimo efikasnijim. Registracija i korištenje aplikacije su besplatni. S brojem korisnika nekog faksa povećava se i korisnost aplikacije tako da uspjeh projekta ovisi o tome dali će studenti uvidjeti korist dijeljenja svojih materijala te pozivanja prijatelja i kolega da učine isto.

Postoji li nešto što biste poručili studentima?

Ako se želite registrirati na uniPepper, možete to učiniti preko sljedećeg linka:
https://www.unipepper.com/?promo=mojfaks.com i zaraditi 20 bonus bodova (promo kod vrijedi do 31. 3. 2015).
 
Vaše dojmove, ideje i savjete nam možete javiti na info@unipepper.com, https://www.facebook.com/uniPepper ili https://twitter.com/uniPepper.

Hoćete li isprobati ovu aplikaciju?


L.B./foto: Facebook@uniPepper, uniPepper.com

Još vijesti