Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hrvatski studenti i srednjoškolci 3. na Svjetskom prvenstvu u debati

MojFaks | Vijesti, 06.09.2011.Hrvatski studenti i srednjoškolci 3. na Svjetskom prvenstvu u debati

Svjetsko prvenstvo u debati (WSDC) održava se već 23 godine i najveće je međunarodno natjecanje u debati za studente i srednjoškolce. Ovogodišnji domaćin, škotski grad Dundee ugostio je delegacije iz 48 različitih država, a natjecanje je trajalo deset dana.

Hrvatska reprezentacija u debati osvojila je treće mjesto u kategoriji reprezentacije kojima je engleski strani jezik. Hrvatske boje branio je četveročlani tim – studentica prava Ivona Anić, brucoš ekonomije Filip Herceg, koji se nada pozivu s američkih sveučilišta, studentica molekularne biologije Anastazija Stupar te najmlađa među njima, gimnazijalka Maja Cvitanić. Prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je Nizozemska, a drugo Njemačka.

U osam minuta treba objasnit svoje i pobiti tuđe argumente

'Objasniti svoje i pobiti tuđe argumente primaran je cilj, a za to imamo osam minuta. Katkad se znamo zanijeti i posvaditi, no pravila su da nema vrijeđanja,' objašnjava Ivona te je dodala da, iako svo četvero izvrsno govore engleski jezik ipak se nekada dogodi blokada.

Primjerice, jedan od tema debate bila je: 'Zašto ne poslati ljude u svemir?'

Debata je u svijetu prepoznata kao jedna od najprestižnijih vještina te se diplome s natjecanja vrednuju na svim sveučilištima, no u Hrvatskoj to nije slučaj.

Samo prvenstvo osvojila je reprezentacija Singapura koja je u finalu pobijedila Australiju, dok su domaćini Škoti ostali u polufinalu i osvojili treće mjesto.

Sljedeće svjetsko prvenstvo je zbog problema u organizaciji premješteno već na siječanj 2012, a održat će se u Južnoafričkoj Republici, tako da hrvatska reprezentacija počinje novi val priprema.

N.LJ.J.


studentinatjecanjedebataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se