Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ima li studentica pravo na porodiljnu naknadu?

MojFaks | Vijesti, 04.02.2015.Ima li studentica pravo na porodiljnu naknadu?

Ako i tebe zanima ostvaruju li redovite studentice pravo na porodiljnu naknadu u slučaju da ostanu trudne, pročitaj što piše u 'slovu zakona'.

Kao redovite studentice, ostvarujete pravo na rodiljnu i roditeljsku brigu o djetetu te shodno tome pripadajuću novčanu potporu.

Sukladno članku 31. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13; u nastavku teksta: Zakon) majka izvan sustava rada (u koju kategoriju spadate i vi ako se redovito školujete) ima pravo na novčanu pomoć tijekom rodiljne i roditeljske brige o novorođenom djetetu. Pod rodiljnom brigom o djetetu podrazumijeva se razdoblje od rođenja djeteta do navršenih 6. mjeseci života djeteta, a pod roditeljskom brigom razdoblje od 6. mjeseca do navršene 1. godine života djeteta, za prvo i drugo rođeno dijete ili do navršene 3. godine života djeteta kod rođenja blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta.

Majka izvan sustava rada, sukladno članku 32. Zakona, može ostvariti pravo s osnove rodiljne i roditeljske brige o djetetu ako ispunjava sljedeće uvjete:

- da je hrvatska državljanka ili strankinja s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,
- da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 5 godina,
- da je zdravstveno osigurana prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.


Novčana pomoć, na koju imate pravo, iznosi 50 % proračunske osnovice, odnosno 1.663,00 kune (članak 33. Zakona).

Pravo se ostvaruje na temelju rješenja regionalnog ureda, odnosno područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ujedno, ostvarujete pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete sukladno članku 42. i članku 43. Zakona.

Korisnik može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu pod uvjetom da u vrijeme rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

- da je hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina,
- da je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.


Da bi ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć, korisnici moraju podnijeti zahtjev i ostvariti pravo pod uvjetom da je dijete:

- upisano u maticu rođenih,
- prijavljeno kao član njihovog kućanstva,
- zdravstveno osigurano po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.


Jednokratna novčana potpora iznosi 70 % proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kuna.

L.B./izvor: Klokanica.hr
foto: Sxc.hu


Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporamamstatus redovite studenticemajka izvan sustava radajednokratna novčana pomoćfinancijska potporaporodiljna naknadaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se