Mojfaks.hr u Vijesti

Motiv je novac: Sve više studenata okreće se poduzetništvu i to u ovoj branši

Startup-ovi i pokretanje vlastitog biznisa nije nova pojava među mladima, ali sudeći po rezultatima novog istraživanja provedenog među studentima u Velikoj Britaniji, oni se sve češće odlučuju za poduzetništvo.

13. veljače 2018 15:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Više od 25 % studenata u Velikoj Britaniji okreće se poduzetništvu, odnosno, pokretanju vlastitog posla. Naravno, sve se to odvija za vrijeme studija. Istraživanje je proveo financijski servis Santander, posvećen financijskom pomaganju manjim poduzećima i studentima. Ono je pokazalo da britanski studenti poduzetnici zarađuju otprilike 11 408 funti godišnje od svojih poduzeća.

...Ona je \'Buduća liderica\': FER-ova studentica osvojila nagradu za poduzetnu ženu...


...Napravio \'uradi sam\' konzolu: Albert će biti žestoka konkurencija brucošima na FER-u...


Sve skupa, studenti poduzetnici godišnje zarade jednu milijardu funti što je 32 % više u odnosu na 2016. godinu kada je "skupna" zarada studenata poduzetnika iznosila 913 milijuna funti. 60 % studenata odlučuje se za poduzetništvo zbog dobre zarade, a 59 % njih kaže da su se samo htjeli baviti hobijem koji vole pa su se odlučili to i unovčiti. Tek njih 32 % tvrdi da su krenuli u posao zbog toga što su htjeli imati neko radno iskustvo iza sebe.


Izvor: Pixabay

Branša novih tehnologija zato prednjači u broju studenata poduzetnika jer se za nju odlučilo 27 % studenata, a tek 17 % njih je posao pokrenulo u nekoj grani umjetnosti dok ih je 9 % zaplivalo u tekstilnim vodama.

Iz ovih rezultata može se vidjeti da su studenti poduzetnici jako bitni za razvoj ekonomije i poduzetništva u Velikoj Britaniji, a bilo bi zanimljivo isto istraživanje napraviti i u Hrvatskoj jer i kod nas je mnogo uspješnih mladih poduzetnika koji još nisu izašli iz fakultetskih klupa.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti