Mojfaks.hr u Vijesti

Kako studenti provode ljeto?

Od rada na kruzerima do kampiranja i uživanja na festivalima - za studentsko ljeto nema pravila.

13. kolovoza 2015 17:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ljetni poslovi

Za mnoge studente ljeto je zapravo rezervirano za rad na različitim studentskim i honorarnim poslovima. Pritom prednost imaju oni s redovnim statusom jer im je omogućen rad preko student servisa, ali znamo i za praksu posuđivanja studentskih ugovora poznanicima koji studiraju izvanredno.

U ovoj  najbrojnijoj studentskoj grupi koja radi tijekom ljeta i nerijetko tako zaradi za cijelu godinu izdvaja se skupina studenata koja ljetni posao traži izvan Hrvatske. Najčešće je to rad u ugostiteljstvu, posvuda po svijetu, a posljednjih nekoliko godina među studentima je iznimno popularan rad u SAD-u uz plaćen smještaj i hranu piše Večernji list.

Rad na kruzeru

Tu su također poslovi na kruzerima koji podrazumijevaju višemjesečnu odsutnost od doma, puno rada i odricanja, ali i zaradu u skladu s takvim poslom. Studenti na kruzerima konobare, spremaju, kuhaju. Bila sam u prilici detaljnije istražiti što znači rad na kruzeru s obzirom na to da se moja poznanica sprema za taj posao. Glavni razlozi za takvu odluku su dobra zarada, mogućnost upoznavanja novih ljudi i različitih kultura te brojne besplatne radionice i edukacije na koje ima pravo kao zaposlenica.
Druga skupina studenata (možda onih organiziranijih) radi cijele godine te im posao u ljetnom razdoblju predstavlja samo logičan nastavak. Dakako, uz radišne studente, postoji i šačica onih koji nikad pa ni tijekom ljeta ne traže posao. Ili nemaju želje i motivacije za to ili jednostavno smatraju da im posao uopće ne treba.

Najbolji festivali

Kako god se snalazili za poslove ili ih zaobišli u punom krugu, zaradili sami ili financije riješili na drugi način, ljeto je uvijek prilika za lijepa putovanja, više zabave i uživanja nego inače. Kamo i kako studenti odlaze tijekom ljeta?
Posljednjih godina kod nas kao i u drugim državama sve je više glazbenih festivala koje pohode različite generacije, ali najčešće mladi. Festivalski ljetni provod upravo je izbor velikog broja studenata koji uživaju u plesu i zabavi uz glazbu brojnih poznatih imena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Večernji list/Paula Osojnik
I.N.


Još vijesti