Mojfaks.hr u Vijesti

Kako upoznati profesore i zbližiti se s njima (čak i na 'masovnim' predavanjima)

Postoji hrpa razlika između srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja od kojih je samo jedna – veličina grupa, predavaona i općenito studenata koji će s tobom slušati predavanja. Nekad će predavanja slušati samo tvoja godina, a nekad će vas spojiti sa starijim ili mlađim kolegama.

1. rujna 2015 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na fakultetima koji upisuju velik broj brucoša svake godine (Ekonomija, Filozofski i sl.) često se događa da u predavaonu ne možeš ući ili je ona prepuna pa se stišćete po neudobnim klupama ili čak i podovima. Profesori najčešće drže pradavnja ex cathedra, a ako poželiš postaviti pitanje ili nešto reći, vjerojatnije je da će te osloviti samo s \'kolega/kolegice\' ili uperiti prstom u vas.

Ako se pitaš kako u takvim uvjetima uspostaviti malo osobniji kontakt s profesorima, kako pristupiti nekom predavaču čija te tema zanima ili ti treba preporuka za prijavu na studij u inozemstvu ili za stipendiju – postoje rješenja i za taj naizgled nepremostiv problem!

Ostani u predavaoni kad predavanje završi


Ako ti se ne žuri na drugo predavanje, tih nekoliko minuta nakon predavanja, a dok profesor/ica sprema svoje stvari ili opremu, idealni su za predstavljanje i upoznavanje. Predavanje će ti još uvijek biti svježe u glavi pa ćeš sigurno moći ponuditi neki komentar ili postaviti neko pitanje, a to ne samo da će tvom profesoru omogućiti da spoji ime s licem, nego i da bolje procijeni tvoje akademske interese i kapacitete. Također ćeš se prikazat u svjetlu studeta koji aktivno sudjeluje u nastavi, a to su uvijek dodatni bodovi – kod svakog profesora.

Čak i ako ne trebaš pomoć – posjeti profesora u vrijeme konzultacija

Konzultacije nisu samo za one studente koji su potpuno pogubljeni i trebaju pomoć nego i odlična prilika da pristupiš profesoru i upoznaš ga. Ako nemaš vremena ostati u predavaoni nakon predavanja, ovo je drugi odličan način da prokomentiraš to čime se profesor bavi (svaki profesor voli pričati o svome poslu) te vlastitim ambicijama, prilikama za stipendiranje, sudjelovanje z programima razmjene ili pisanjem članaka. Naravno, uvijek mu se možeš obratiti i ako se nađeš u nekoj nedoumici ili problemu – svakako će ti lakše pomoći ako ste već uspostavili neki odnos.



Odslušaj još neki kolegij kod istog profesora

Ako profesor drži nekoliko kolegija na različitim godinama studija, svakako poslušaj još koji. Profesori vole studente koji se vraćaju na njihova predavanja i iskazuju istinski interes za njihovo područje, a tebi će svakako biti lakše položiti ispit kod profesora kojeg poznaješ dobro nego kod onoga tko ti predaje po prvi put.

Iskoristi prilike van fakulteta


Neki profesori provode projekte na kojima mogu angažirati i studente, neki vode terenske nastave i istraživanja, drugima treba pomoć u pisanju članaka koji su njima manje zanimljivi, a tebi su odlična prilika da se počneš baviti svojom strukom već tijekom studija.
Sudjelovanje u ovakvim, van-nastavnim aktivnostima zbližit će te s profesorima, ali i stvoriti odličan temelj za zapošljavanje jednog dana kad diplomiraš.

Ostanite u kontaktu


Čak i ako ove godine ne slušaš nijedan kolegij kod omiljenog profesora, to ne znači da morate izgubiti svaki kontakt. Svako malo možeš pokucati na njegova/njena vrata, poslati e-mail s kratkim novostima, neki zanimljivi članak koji bi ga/ju mogao zanimati i slično. Ovo će osigurati kontinuitet odnosa, ali i spremnost da ti pomogne kad god to bude potrebno i moguće.

L.B./foto: Freeimeges, Pinterest

Još vijesti