Mojfaks.hr u Vijesti

Kome još trebaju 'gumice': Zašto ne trebate koristiti kondome

Prema istraživačima koji se time bave, uporaba kondoma u laganom je opadanju, barem što se prostora SAD-a tiče. Razlozi su raznoliki: od sve šire uporabe kontracepcijskih pilula, bolje informiranosti o spolno prenosivim bolesima pa do popularnosti porno filmova u kojima se, naravno, zaštita ne koristi.

1. rujna 2015 15:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nažalost, nije neobično u stvarnome životu susresti se s dečkom ili partnerom koji baš i ne preferira prezervative, no ispade ljutnje i bijesa ukoliko ne pristaneš na njihove uvjete, ne bi trebalo trpjeti. Nikako.

Evo nekoliko \'super argumenata\' s kojima ćeš se možda susresti, a koji idu u prilog teoriji da kondome uopće ne treba koristiti.

* Kondomi su neudobni i ne pristaju potpuno


Da, točno! Jako su neudobni i ne mogu se nikada rastegnuti koliko bi trebalo (iako je prezervativ moguće navući i na ruku i na nogu). Ovaj argument je potpuno istinit i utemeljen na stvarnosti – da, svakako. Osim jedne malene sitnice: prezervativi dolaze u više veličina, oblika, okusa, uzoraka – ma čega god se sjetite – već postoji! Istina je da je odgovarajuća veličina jako bitna jer u suprotnom tijekom seksa može spuznuti, ali argument da je baš njemu nemoguće pronaći pravi kondom je jednostavno lažan.



* Spolno prenosive bolesti su stvar prošlosti


Istina je da se životni vijek osoba oboljelih od HIV-a produljio i da je većina spolno prenosivih bolesti izlječiva pa onda valjda nisu ni kondomi neka najvažnija stvar na svijetu.
I sve je to ok dokle god odlučiš ignorirati činjenicu da su spolno prenosive bolesti i dalje neugodne i ponekad bolne, da herpes nije izlječiv, da HPV može rezultirati rakom grlića maternice, da se HIV među ljudima širi između ostaloga i zbog nezaštićenog seksa. Druga je stvar ta da osobe ponekad ne moraju ni znati da su nositelji neke bolesti dok ne razviju simptome, a dotad već može biti prekasno za njihove partnere. Stoga, ne, spolno prenosive bolesti nisu još uvijek otišle u ropotarnicu povijesti!



* \'Izvlačenje\' na vrijeme je sigurna metoda

Naravno jer nikad se nikome nije dogodilo da završi puno prije no što je planirao i naravno da u pred-ejakulatu ne postoje spermiji koji i dalje mogu stići do tvoje jajne stanice...
Coitus interruptus možda i jest jedna od metoda kontracepcije, ali zašto seks pretvarati u stresno iskustvo kad to ne mora biti? Uostalom tu su i predsjemena tekućina, preuranjena ejakulacija, te brojne druge okolnosti u kojima se svakome može dogoditi.

* Danas su djevojke i žene većinom na kontracepcijskim pilulama

Istina je da se i žene sve češće štite na ovaj način, ali licemjerno je očekivati da će baš svaka djevojka i žena koristiti pilulu ili spiralu. Nekim djevojkama hormoni uzrokuju migrene, neke se jako udebljaju, a nekima je mučno. Osim toga – pilula i dalje ne štiti od spolno prenosivih bolesti, ali kondom štiti. Barem u nekom višem postotku.



* Postoji i pilula za dan poslije

Da, postoji pilula EllaOne što je odlična opcija ako želiš riskirati mučninu i popriličaniznos novaca koje možeš iskoristiti i pametnije. Osim toga, morat ćeš lijepo ispunjavati upitnik o svojim seksualnim navikama dok te farmaceut osuđujuće gleda, jer u takvoj zemlji živimo.
Pilula za dan poslije odlična je stvar u okolnostima koje traže \'očajničke mjere\' spašavanja, ali ne bi se trebale koristiti umjesto kontracepcije ili zaštite. Prezervativi su uostalom mnogo jeftiniji, a jesmo li već spomenuli da ćeš se s njima manje stresirati?

Ne postoji argument zbog kojeg bi trebala odustati od ideje sigurnog seksa, osim možda ideje obitelji i majčinstva, ali to će vjerojatno pričekati dok ne završiš fakultet.

L.B./izvor: Gurl
foto: Freeimages, Instagram

Još vijesti