Mojfaks.hr u Vijesti

'Košulja plava' više nije in? Broj kadeta za rad u policiji drastično pao u 2017.

Prije samo tri godine broj mladih koji su htjeli postati policajci bio je znatno veći nego ove godine. Naime, 2013. za zanimanje policajca bilo je zainteresirano gotovo 8 000 kandidata, a ove godine se bilježi slobodni pad te brojka kadeta iznosi samo 1 800.

25. rujna 2017 13:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Broj zainteresiranih za rad u policiji porazno se smanjio, a ove godine je MUP testirao potencijalne kadete u njihovim županijama i zbog toga odgodio nastavu, donosi RTL. Naime, program za obučavanje policajaca inače kreće u rujnu, a danas teren zjapi prazan jer je u tijeku odgoda nastave zbog manjka kandidata i testiranja po županijama. Nastava kreće tek u listopadu.


Izvor: radioslatina.hr

RTL neslužbeno doznaje da se s nastavom kreće mjesec dana kasnije jer u MUP-u nisu stigli skupiti 400 polaznika, koliko su tražili još u ožujku. Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, za RTL nije htio komentirati informacije da ove godine rijetko tko želi raditi u policiji. No, brojke koje je MUP poslao govore istinu: 2013. za obrazovanje odraslih za zanimanje policajca javilo se 7 807 kandidata, a već sljedeće godine događa se strmoglavi pad i prijavljuje se preko 3 000 kandidata.

Po završetku akademije policajci imaju plaću od 3 600 kuna, a osim male plaće nemaju niti valjanu radnu opremu i odjeću


Brojke su nastavile padati, a ove godine upravo brojke pokazuju najmanju zainteresiranih jer broj kadeta iznosi samo 1 800. Zbog toga što svi prijavljeni nisu došli na testiranja što je još drastično srozalo brojku, MUP je kandidate testirao u njihovim županijama (konkretno u Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj) što je oduljilo cijeli proces kao i nastavu.

...Policajac gentleman: Zaustavio studenta, ali umjesto kazne pokazao mu jedan koristan trik...


Plaća policajaca nakon akademije iznosi samo 3 600 kuna, ali to nije jedini problem manjka zainteresiranosti. Problem stvara i manjak policijske radne odjeće i loših uvjeta.


Izvor: net.hr

Hoće li Hrvatska doći u deficit s policajcima pokazat će vrijeme, a televizijski prilog RTL-a na ovu temu pogledajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: RTL
foto: Pixabay

Još vijesti