Mojfaks.hr u Vijesti

Matematička formula olajavanja po Facebooku

Brzini svjetlosti još eventualno konkurira brzina širenja tračeva, pogotovo uz pomoć društvenih mreža kao što su Twitter ili Facebook.

2. travnja 2010 17:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dokonim znanstvenicima na sveučilištu La Sapienza u Rimu palo je na pamet sastaviti formulu za izračun brzine javnog olajavanja.

Od nedavne priče kako se francuski predsjednik Nicholas Sarkozy i manekenska mu supruga Carla Bruni međusobno varaju, do raspačavanja SMS-ova seksualnog predatora Tigera Woodsa koji je pobrkao što je palica za golf, a što pimpilini u erekciji, vijesti su se munjevito proširile globusom, što preko social networking sajtova, što preko blogova. Mozgove u Rimu zanimalo je može li se te online igra rekla-kazala izraziti nekom suvislom matematičkom formulom.

A čarobna formula je...

Očito može. Novonastala teorija trača, za koju ne sumnjamo da će ubrzo postati kolegij na PMF-u, može se podičiti prvom formulom. Vrijeme (širenja vijesti) = log v / phi x log  1/ phi, gdje je v broj čvorišta komunikacije (broj sajtova gdje se trač pojavio) a phi vodljivost (broj usera).

Profesor Panconesi koji stoji na čelu hvalevrijednog pothvata već je stavio svoju teoriju u pogon uz pomoć američkog kolege. Ovaj je istweetao kako je grupi talijanskih istraživača Vlada uskratila obećanu financijsku pomoć u istraživanju brzine širenja tračeva na netu. U roku 17 sati tweet je završio kao članak u Corriere della Seri. \'Financiranje znanosti u ovoj je zemlji katastrofalno i htjeli smo to demonstrirati\', zaključio je ponosno Panconesi koji će ući u anale uz bok Galileju i Einsteinu.



Zašto bi Berlusconijeva Vlada koja živi od bliceva i skandala ulagala pare u nešto na čemu su doktorirali? Usput, talijanski je dnevnik usporedio brzinu širenja vijesti o skandalima Tigera Woodsa sa onom o seksualnim navadama Julija Cezara. Za potonju bilo je potrebno 150 godina, točnije dok se o carskom piši nije raspisao historičar Plutarh.  

Autor: Krešimir Dujmović

Postani fan portala MojFaks na Facebooku

Još vijesti