Mojfaks.hr u Vijesti

Na mjestu ruševnih baraka niknut će veliki i vrijedni Sveučilišni centar

U dugoročnom planu razvoja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku već je prije dvadesetak godina zacrtano kako će se većina sveučilišnih sadržaja koncentrirati na lokacijama dvije nekadašnje vojarne, Drava u Donjem gradu (sada sveučilišni kampus) i Gaj u Gornjem gradu. U tu viziju uklapa se i impozantni i višenamjenski kompleks budućeg Sveučilišnog centra koji će biti smješten u Ulici Alojzija Stepinca.

18. ožujka 2015 10:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako bi dobili što kvalitetnije rješenje, osječko sveučilište u suradnji s Građevinskim fakultetom krajem siječnja 2013. godine raspisalo je natječaj za idejno arhitektonsko rješenje Sveučilišnog centra koji, kako je bilo navedeno, "treba postati mjesto novih oblika obrazovanja, samoobrazovanja i doživotnog/cjeloživotnog obrazovanja".

Na natječaj je pristiglo ukupno 25 radova koji su pokazali raznorodne pristupe u rješavanju zadatka: od projektiranja masivnog jedinstvenog korpusa u kojem su locirane sve tražene namjene do formiranja različitih manjih volumena koji korespondiraju s okolnom izgradnjom. Nakon višednevnog vijećanja Ocjenjivački sud odlučio je da prva nagrada i iznos od 100 tisuća kuna pripadnu idejnom arhitektonskom rješenju Rajke Bunjevac, dipl. ing. arh., i Borisa Petrovića, dipl. ing. arh. Pritom su dodijelili još tri nagrade u iznosima od 80, 45 i 25 tisuća kuna.

Krajem studenoga iste godine aktualni rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj potpisao je ugovor s izabranim arhitektima, koji su na osnovi njega počeli izrađivati provedbenu dokumentaciju, što bi trebalo biti završeno do kraja ove, 2015. godine.

"Sveučilišni centar ponajprije treba postati obrazovno središte koje treba pružati kvalitetne uvjete za učenje i rad studentima i nastavnicima te osiguravati potporu svim razinama obrazovanja, prije svega akademskog obrazovanja za potrebe Ekonomskog fakulteta te samoobrazovanja i doživotnog / cjeloživotnog obrazovanja. U tom smislu očekuje se da su korisnici Sveučilišnog centra sve generacije stanovništva. Uz to, u Sveučilišnom centru planiraju se održavati razna kulturna događanja kao što su predstavljanja knjiga, projekcije filmova, izložbe i slično te pružati različite usluge. Centar treba omogućiti pristup znanju i informacijama te biti mjesto susreta pojedinaca i skupina koje djeluju na cijelom Sveučilištu i obližnjem Ekonomskom fakultetu", objašnjava rektor Turkalj.

Fotografije budućeg centra možete pogledati ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Facebook

Još vijesti