Mojfaks.hr u Vijesti

Ne sanjaju o Zagrebu ni europskim metropolama: studenti iz ovog grada ne žele pobjeći!

“Jedan od ciljeva mi je vratiti se u rodni kraj, naravno ako bude radnog mjesta”, kaže Filip Brnobić, student druge godine medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Na prvoj je godini ostvario zavidan prosjek ocjena od 4,64 što mu je pripomoglo da dobije gradsku stipendiju u mjesečnom iznosu od 700 kuna.

31. prosinca 2014 11:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Želja Sanje Zugan, studentice duge godine studija poduzetništva na Veleučilištu u Rijeci, također je vratiti se u Buzet, piše Glas Istre.

Nadam se da ću dobiti posao. Zato sam se i odlučila za upravo za ovaj studij jer je to u biti ekonomija i dosta je široko područje. Stipendija će mi dobro doći za troškove studija, za pokrivanje stanarine, nabavku skripta. Danas je skupo studirati, pogotovo ako ste u privatnom smještaju”, ističe Sanja.

Buzet je srednjoškolcima i studentima u ovoj školskoj godini dodijelio ravnih sto stipendija. Od 63 studentske stipendije, 28 studenata, zbog dobrog prosjeka ocjena, ostvarilo je pravo na dobivanje stipendije bez ponavljanja natječajnog postupka. Jedan dio učenika i studenata pravo na stipendiju ostvaruje i prema posebnim okolnostima, odnosno socijalnom kriteriju.

Bez obzira na smanjenje proračunskih sredstava, Buzet želi nastaviti praksu poticanja najboljih i najuspješnijih studenata i učenika. Drago mi je da je ta brojka došla do sto. Naravno želja je Grada i moja osobno da se nakon uspješnog završetka studija mladi vrate u rodni kraj jer je samo educirana mlada i motivirana radna snaga preduvjet razvoja svake sredine. Buzet je još uvijek sredina u kojoj mladi nešto brže i lakše pronalaze posao iako bi volio da to bude i još brže. Upravo stoga spremamo nekoliko projekata koje ćemo kandidirati ne EU fondove da naši mladi sugrađani što prije dođu do radnog mjesta”, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Zanimljivo je da mladi Buzećani već drugu godinu zaredom pokazuju veći interes za prirodne i tehničke znanosti, a manje za društveno-humanistička usmjerenja. Među onima koji su upisali prvu godinu studija, ove godine prednjače medicinski, elektrotehnički i strojarski fakultet.

L.B./izvor: Glas Istre
foto: Facebook@buzettouristoffice

Još vijesti