Mojfaks.hr u Vijesti

Nisu samo softveraši dobro plaćeni kod nas: Čak i zubari i odvjetnici žele prekvalifikaciju u ovo traženo zanimanje

Turistički sektor u Hrvatskoj je grana privrede koja stabilno napreduje uzlaznom putanjom, a to se osobito odnosi na ljetne mjesece i špicu 'morske' sezone. U turizmu se traže različite djelatnosti, a osim animatora, konobara i kuhara, na cijeni je i jedno 'fancy' zanimanje.

4. srpnja 2017 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poznavanje vina sve više postaje dijelom opće kulture, a to sommeliersko znanje hoteli s pet zvjezdica traže i dobro plaćaju. Upravo zbog toga, kod nas se javila želja za prekvalifikacijom u sommeliera pa se u tu vinsku avanturu upuštaju čak i odvjetnici i stomatolozi.


Izvor: Pixabay

Kako piše portal poslovni.hr, zanimanje sommeliera je specifično jer im je školovanje pedantno, a tržište zahtjevnije nego mnoga druga tržišta. Osim što je spomenuto zanimanje specifično, isto vrijedi i za turistički sektor jer je fleksibilan, što znači da omogućava direktno uključivanje u njega kroz prekvalifikaciju.

Formalno obrazovanje za sommeliera u Hrvatskoj ne postoje iako je zanimanje s međunarodnim ugledom


Studij gastronomije u kojem se studenti mogu upoznati s ovim zanimanjem nalazi se Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Premda se susreću s ovim zanimanjem na studiju turističkog menadžmenta i slično, nema formalnog sveučilišnog obrazovanja sa sommeliere. No, postoji Hrvatski sommelier klub (HSK), neprofitna udruga građana, prepoznata u raznim krugovima pa na školovanje u njega odlaze odvjetnici, menadžeri, stomatolozi koji stječu kvalitetno znanje.

...Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata...


...Pažljivo biraj karijeru: Ovo su top zanimanja za 2017. godinu...


"Na naše se tečajeve sve više upisuju kandidati iz neugostiteljskih profesija: odvjetnici, stomatolozi, razni menadžeri i sl., i to jer poznavanje vina sve više postaje dio opće kulture pa  ljudi kojima standard i životno opredjeljenje omogućava da češće posjećuju restorane sve više žele znati ne samo o vinu nego i o pivi, kavi, žestokim pićima i slično", rekli su za Večernji list iz HSK-a.


Izvor: Pixabay

Za turistički dio priče svakako je zanimljivo čuti da čak odvjetnici i menadžeri pokazuju interes proširiti vidike, uključiti se u posao koji je potpuno različit od onog za koji su se školovali i u kojem imaju radnog iskustva.

"Držimo da će, u turističko-ugostiteljskim organizacijama zemlje, koja je, u svojim strateškim turističkim dokumentima, zacrtala da želi postati destinacija s četiri ili pet zvjezdica, biti sve veća potražnja za specijalistički obrazovanim i stručnim osobljem. HSK, sa svojim predavačima međunarodna ugleda, s programom usklađenim s međunarodnom sommelierskom udrugom (ASI) i sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom, omogućuje svim zainteresiranima da, nakon formalnog obrazovanja, steknu i dodatna, specijalistička, znanja iz eno-gastronomije, kulture vina, ostalih pića, stola, ali i dodatno usavršavanje u širokom spektru osobnih, komunikacijskih i prodajnih vještina. Podizanjem kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu imat će svoj najneposredniji utjecaj na jačanje konkurentnosti turističke ponude", napominju iz kluba.

Ono što treba držati na umu jest da sommelier ne može postati svatko te je potrebno uložiti puno truda, strpljenja i vremena.

"Sommelier nije samo stručnjak koji će preporučiti najbolje vino ili napitak u skladu s pojedinim jelom te ga brižno i pažljivo poslužiti, već mora znati kako opustiti gosta i procijeniti ga kao osobu, kako bi sukladno tome mogao najbolje zadovoljiti njegove gastronomske potrebe. Ovo zanimanje ujedinjuje mnoge tehničke, ljudske i psihičke aspekte te zahtijeva tehničku pripremljenost i senzibilitet. Posao sommeliera usko je povezan s potragom za boljom kvalitetom života, konzumacijom dobre hrane, s kojom se, u profinjenom ambijentu i na primjeren način, usklađuju i poslužuju pića kako bi se potpuno ispunili zahtjevi gosta. S obzirom  na to da je sommelier sve rjeđe samouk, smatra ga se profesionalcem koji ima potrebnu teorijsku i praktičnu naobrazbu za suočavanje s određenim problemima u poslu i njihovo rješavanje", riječi su stručnjaka iz HSK.


Izvor: sommelier.hr

Što se pak tiče samog školovanja, ono se odvija na tri razine sommelierskih tečajeva i godišnje broji oko 300 polaznika.

Sommelierska znanja traže najveći


Iznimno raduje u cijeloj priči što se unatrag desetak godina prepoznao silan trud HSK-a pa uključeni u turistički sektor traže sommeliere kako bi gostima mogli ponuditi jednu tako ekskluzivnu i luksuznu uslugu.


Izvor: Pixabay

"U početku svog djelovanja (nastao 1993., op.a.), HSK je bio fokusiran uglavnom na edukaciju svojih članova. Unatrag desetak godina osjetio se nešto veći interes za sommelierskim znanjima i to posebno od strane novootvorenih malih hotela, restorana i konoba. Unatrag pet godina, pak, sve više se javljaju velike turističke tvrtke u želji za dodatnom edukacijom svojih zaposlenika. Maistra, Plava laguna, Istraturist, Valamar, LRH, Jadranka, Udruga malih hotela Hrvatske, samo su neki od subjekata s kojima realiziramo projekt stručnog usavršavanja za sommelierske zvanja. U sektoru vina došlo se do spoznaje da što je prodajno osoblje educiranije to je efikasnija i prodaja vina. Osim toga, educirani i kompetentni sommelier najbolji je propagator hrvatskih vina jer on je stalno u neposrednom kontaktu s gostom, gost mu vjeruje kao stručnjaku, pa je – u takvom odnosu -  puno lakše ostvariti i promotivne, ali i prodajne ciljeve", zaključuju u Hrvatskom sommelierskom klubu.

...Odlično plaćeno, traženo u Hrvatskoj i ostatku svijeta: Zanimanje s kojim ti biraš gdje ćeš se zaposliti...


Jasno je na temelju izrečenog da zanimanje sommelier može u spoju s nekim drugim kao odvjetnik ili menadžer biti dodatni plus, ne samo po pitanju turističke ponude već i ambicija pojedinca koji se u to upušta jer, kao što kažu u Klubu - poznavanje vina sve više postaje dio opće kulture.

Cijeli tekst o ovom fancy zanimanju možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Poslovni dnevnik
foto: Pixabay

Još vijesti