Mojfaks.hr u Vijesti

Novčići, novčići...: Studentima povećana minimalna satnica na više od 23 kune, a raste naknada i za stručno osposobljavanje

Zakonom o obavljanju studentskih poslova prvi put je zakonski propisana minimalna satnica u iznosu od 21, 50 kuna. No, uslijedile su odlične vijesti za studente koji rade jer je minimalna satnica raste na 23, 44 kune, ali to nije kraj novostima jer raste naknada i za mlade na mjeri stručnog osposobljavanja.

12. prosinca 2018 11:06
Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa!

Peticija je u dva dana sakupila preko 10 tisuća potpisa! Foto: MojFaks

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. godinu kojom se od 1. siječnja, zbog povećanja minimalne plaće, minimalna naknada za studentski rad povećava s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, piše Večernji list.

Foto: MojFaks

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade, i to najkasnije u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160. Kako se ističe u priopćenju, Ministarstvo je, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednjih godinu dana značajno povećalo broj stipendija, pri čemu se posebno vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Na godišnjoj razini se, podsjećaju iz MZO, dodjeljuje oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3 400 stipendija za studiranje u STEM području, izvještava Večernji.

Od siječnja veća plaća i SOR-ovcima


Dobre vijesti stižu i iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava jer je ministar Marko Pavić najavio da od sljedeće godine i mladima na mjeri stručnog osposobljavanja raste plaća. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava potvrdilo je da od 1. siječnja 2019. godine, raste mjesečna naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javlja RTL.

Izvor: Shutterstock

Kako se to dogodilo? Tako što stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa spada u kategoriju minimalca koji će rasti na 3 000 kuna.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list/RTL
foto: MojFaks

Još vijesti