Mojfaks.hr u Vijesti

Odabrani stipendisti ovogodišnjeg programa Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost

Uz rekordne 162 pristigle prijave na ovogodišnji program, od kojih većina zadovoljava vrlo visoke profesionalne kriterije, krajnju odluku o odabiru bilo je izuzetno teško donijeti.

4. travnja 2014 12:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Selekcijska komisija odabrala je deset sudionika i sudionica ovogodišnjeg programa Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost. Osma generacija stipendista i stipendistica nagrađena je ovom inicijativom uz potporu Zaklade ERSTE, Zaklade Otvoreno društvo, Zaklade Sloboda Prag te Balkanske istraživačke mreže.

Selekcijska komisija programa, sastavljena od sedam značajnih ličnosti iz medija s područja Balkana i Europe, evaluirala je prijave na temelju relevantnosti, izvedivosti i originalnosti predloženih istraživanja, te na temelju profesionalne kvalificiranosti prijavljenih, njihove motivacije i novinarskog pristupa.

Stipendisti programa 2014. godine, prema abecednom redu njihovih prezimena su:

Jeta Abazi, Kosovo, Boryana Dzhambazova, Bugarska, Konstantinos Kallergis, Grčka, Marija Knežević, Hrvatska, Branko Krivokapić, Crna Gora, Tanja Matić, Srbija, Marija Mitevska, Makedonija, Dragana Pećo, Srbija, Lina Vdovîi, Rumunjska, Krasimir Yankov, Bugarska.

Sudionici  i  sudionice  de primiti  financijsku i profesionalnu potporu pri provođenju prekograničnih istraživanja i izradi priča koje će se objavljivati do kraja godine.

Program stipendiranja na prostoru Balkana, sa svim njegovim sudionicima i nepoznatim pričama, predstavlja jedinstvenu priliku za lokalnog novinara“, rekao je Vlad Odobescu, novinar iz Rumunjske i dobitnik prve nagrade prošlogodišnjeg programa.

Angažman na projektu počinje ved tijekom travnja, kada će uslijediti prva okupljanja sudionika i sudionica u Beču.

Polaznici i polaznice programa primit će financijsku potporu u visini od €2.000, te pokrivene troškove putovanja i istraživanja do iznosa od dodatnih €2.000.  Nadalje, sudionici i sudionice će pohađati međunarodne seminare profesionalnog usavršavanja i imati kontinuirano mentoriranje pri istraživanju i pisanju članaka.

Članci nastali tijekom projekta, bit će objavljeni na engleskom i lokalnom jeziku u prominentnim regionalnim i međunarodnim medijima. Konačno, tri najbolja članka na programu, bit će nagrađena s dodatnih €4.000, €3.000 odnosno €1.000.

Program Balkanskih stipendija za novinarsku izvrsnost nastoji poticati kvalitetno istraživanje, iniciranje regionalno umrežavanje novinara i novinarki, te stvara medijsku pokrivenost tema, centralnih za regiju i EU. Program nastoji povezati novinare na regionalnom nivou s ciljem objektivnog izvještavanja o temama od ključne važnosti za cijelu regiju i Europsku uniju.

Još vijesti