Mojfaks.hr u Vijesti

Oni najbolje znaju: liječnici savjetuju zašto upisati medicinu

"Eto, ako ste spremni služiti danju i noću, odazivati se na pozive daleko van radnog vremena, iskreno strahovati da li ste postupili ispravno kod pojedinog bolesnika, ako vam nije presudan financijski moment, ako vam se studira toliko godina - odaberite medicinu."

27. veljače 2015 11:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U četvrtak se obilježavao "Hrvatski dan liječnika" kao sjećanje na dan kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor 26. veljače 1874. godine. Ako i tebe golica ideja da se jednog dana baviš medicinom – evo nekoliko savjeta koje su za portal Ordinacija s čitateljima i potencijalnim studentima podijelili liječnici.

"Nema ništa bolje od svakodnevnog poboljšavanja i spašavanja ljudskih života"


Iako se ljubav prema struci javila nešto kasnije, dr. med. Jelena Meštrović Štefekov, spec.dermatovenerolog, inspiraciju za medicinski fakultet pronašla je u svim ljudima koji su hrabri istraživači nepoznatog, onima koji slijede svoj put bez obzira koliko ih to stajalo te velika želja za dokazivanjem i učenjem.

Jedan od primarnih ciljeva dana liječnika jest povećati njihov broj u Hrvatskoj (prema procjenama Hrvatske liječničke komore nedostaje oko 4.000 liječnika), te motivirati mlade ljude za studij medicine, a dr. Meštrović Štefekov smatra da od svakodnevnog poboljšavanja ili spašavanja ljudskih života nema ništa vrjednije i da je ta činjenica samo po sebi dovoljna pozivnica.

"Liječništvo je slično svećeničkom poslu"

"Ako se rodite sa zrnom soli i imate sreću da vas vode dobri učitelji, od malih nogu, možete postati što god vas je volja", obratio se svima koji žele postati liječnici dr. med Željko Markovac, spec. ortopedije. On smatra da je liječništvo služenje, slično svećeničkom poslu.
"Da biste dobro obavljali svoj posao sluge, morate ga poznavati i voljeti... Eto, ako ste spremni služiti danju i noću, odazivati se na pozive daleko van radnog vremena, iskreno strahovati da li ste postupili ispravno kod pojedinog bolesnika, ako vam nije presudan financijski moment, ako vam se studira toliko godina - odaberite medicinu."

"Neovisnost o politici i društvenim uređenjima"

Obiteljska harmonija i zdravlje najvažniji su dr. med. Mladen Dobrović, spec. otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata, ali i odnosi s pacijentom te uspješni liječenje. Jedan od važnih kriterija za odabir studija bila je neovisnost o politici i društvenim uređenjima što je sa medicinom i profesionalnom stručnošću lakše ostvariti. "Odlučio sam se za medicinu i zato jer sam znao da sam osoba otvorena za razgovor i kontakt sa ljudima što se kasnije pokazalo jako važno za dobru suradnju sa pacijentima u rješavanju njihovih tegoba."
Mladim ljudima preporučuje studij medicine zbog širokog dijapazona mogućnosti za daljnje usavršavanje u raznim smjerovima te dodaje: "Moraju se ipak pripremiti za zahtjevniji studij, dosta odricanja, rezultati dolaze nakon više godina napornog rada, a ne promptno kroz nekoliko mjeseci što je u današnjoj globalnoj brzini teže prihvatljivo."

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Ordinacija.hr
foto: sxc.hu

Još vijesti