Mojfaks.hr u Vijesti

Otac odbio plaćati uzdržavanje kćeri studentice: pokušala što dulje živjeti 'na grbači' roditelja

Početkom mjeseca sutkinja Općinskog suda u Splitu Krasna Batarelo donijela je presudu pozivajući se na zakon koji nikad nije donesen, te je njome dosudila 50 tisuća kuna plus kamate djevojci iz Splita koja je tužila svojeg oca jer joj nije financirao studiranje u Zagrebu iako je, po presudi, redovito studirala.

27. svibnja 2015 18:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Djevojka je tražila, a Općinski sud i presudio, da se obveže oca da joj za uzdržavanje daje 2500 kuna mjesečno za razdoblje od 2012. do 2014. godine te još godinu dana ako se ne zaposli prije isteka tog roka.

No, prije nekoliko je dana Županijski sud u Splitu po žalbi oca pravomoćno ukinuo ovu presudu i odbio zahtjev tužiteljice. U toj presudi viši se sud ni jednom riječju nije osvrnuo na činjenicu da je sutkinja, kako je isticano u žalbi, donijela odluku pozivajući se na zakon o pravima redovitih studenata koji, kako se poslije utvrdilo, nikad nije postojao niti je ikad stupio na snagu.

Županijski se sud referirao na Obiteljski zakon u kojem stoji da su roditelji dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima te redovito i uredno ispunjava sve obveze.

Tim je zakonom također propisano da su roditelji dužni još godinu dana nakon završetka obrazovanja uzdržavati dijete ako se ono ne može zaposliti. Po ocjeni ovog suda, obveza tuženika na uzdržavanje tužiteljice prestala je i prije podnošenja tužbe jer ona nije redovito i uredno ispunjavala svoje studentske obveze.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: sxc.hu

Još vijesti