Mojfaks.hr u Vijesti

Ove stvari su ti poznate ako još uvijek živiš s roditeljima

Biti odrastao, a stanovati s roditeljima može biti teško. Očekuje se od tebe da budeš snažna, saostalna osoba, ali svaki dolazak kući (u kojoj te čekaju mama i tata) razbije tu iluziju.

11. veljače 2015 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Visoke cijene kvadrata stana, ali i najmova nekretnina otežavaju mladima proces emancipacije i osamostaljenja što rezultira sve većim brojem mladih koji tijekom faksa (ako studiraju u rodnom gradu), ali i nakon njega žive s roditeljima.

Čari združenog stanovanja poznate su svima koji su ga iskusili...

1. Bez obzira koliko godina imaš, uvijek ćeš biti dijete u očima roditelja. Bez obzira imaš li gripicu ili odlaziš iz kuće bez kaputa i debelih čarapa – budi siguran da će te tretirati kao maleno dijete.

2. Malo je neugodno reći frendovima, kolegama i novim poznanicima da još uvijek ćoriš u sobi iz djetinjstva.

24

3. Moraš im javljati gdje si – kad god promijeniš lokaciju. Ideš na cugu poslije predavanja? Brzo javi mami da ćeš kasnije doći kući...


4. 99% puta nakon što se vratiš kući iz izlaska, mama će te čekati budna. Čak i ako su 4 sata ujutro, otključavanje vrata probudit će njen "dijete mi je kod kuće" alarm. Iskočit će iz kreveta i provjeriti je li sve ok.

5. "Ponašaš se kao da živiš u hotelu" je fraza koju čuješ svaki dan (barem jednom dnevno).

24

6. No, kako da se osjećaš kao da si kod kuće kad te neprestano podsjećaju da ovo više nije tvoj dom? Jednom prilikom pričali su o tome kako im je žao što nisi otišao/la studirati u neki drugi grad.

7. Svako prežderavanje hladnom pizzom u krevetu uz tisuću epizoda omiljene serije nez iznimke će izazvati gunđanje tvog oca koji se pita "zašto trošiš život uludo?"

poohgif

8. Nema ljenčarenja u krevetu subotom i nedjeljom jer te mama budi u 10 ujutro (a možda i ranije) – čim pripremi doručak.

9. Kad smo već kod hrane – frižider i kuhinjski ormarići uvijek su puni fine hrane koju si nikada ne bi mogao/la sam/a priuštiti.


10. A uvijek imaš na raspolaganju i zalihu skupih zdravih stvari kao što su vitamini, minerali i voće.

11. Zauzvrat postaneš IT stručnjak koji mora popravljati sve kvarove i poteškoće vezane uz telefon, tv, mobitele, računala i sl.

12. Teško ćeš se dočepati daljinskog upravljača i gledati programe koje ti želiš...Helloooo Dnevnik (koji sad mogu gledati na nekoliko tv kanala jer taman idu jedan za drugim)...



13. Nemaš pojma koliki su računi. Zapravo čak i ne znaš da se plaćaju slivne vode, pričuva i komunalije...

14. Ništa nije bolje od domaće, mamine kuhinje. Shvatio/la si da nikad nećeš naučiti kuhati bolje od svojih roditelja.


15. Osim kuhanja, mama najbolje pere veš. Kako samo ukloni sve one mrlje? A tek bjelina rublja! Nedokučive tajne.

16. Ako roditelji organiziraju večeru za prijatelje, obavezno će ti natuknuti da se ponašaš pristojno i ne popiješ baš cijelu butelju skupog vina...

17. ...ali kako da se izboriš sa svim tim pitanjima o poslu, braku i vezana bez da se pošteno ne naroljaš? Treba ti vino!


24

18. No, iako alkohola u kući nikad ne nedostaje, za tulum ili obično druženje u roditeljskoj kući uvijek ćeš pitati za dopuštenje. Uglavnom će dozvoliti da pozoveš prijatelje, sve dok obećaš da neće uništiti parket, koristiti skupe čaše i stavljati vruće lonce na stol bez podmetača.

19. No, unatoč tome što stalno kukaš zbog toga što živiš s roditeljia, jesi li se ikad zapitao/la kako je njima s kojima još uvijek živi njihovo odraslo dijete?

20. Život s roditeljima dozvoljava ti da uštediš novac, daju ti krov nad glavom (skoro) potpuno besplatno, a pune i tvoj želudac finom hranom. Zbog svega toga, vječno si zahvalan/na.

L.B./izvor: Metro
foto: Tumblr@thebolditalicsf

Još vijesti