Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pogreške koje radi svaka djevojka kad odluči 'ići na dijetu'

MojFaks | Vijesti, 01.02.2016.Pogreške koje radi svaka djevojka kad odluči 'ići na dijetu'

'Od sutra sam na dijeti!', 'Ovo je užas, opet sam se udebljala!'...svaka djevojka barem 2-3 puta godišnje kreće na dijetu, posebno nakon božićnih blagdana, a o Uskrsu ili otkrivanju menze na prvoj godini da ne pričamo!

Istina je da neće svaka dijeta upaliti svakome! Ako se pridržavaš pogrešnih savjeta za gubljenje kilograma, zapravo riskiraš da ćeš se udebljati, a ne smršavjeti! Evo nekoliko tipičnih i čestih pogrešaka koje rade djevojke kad odluče krenuti na dijetu...

* Potcjenjuješ broj kalorija koje unosiš u svoj organizam.
Primjerice, jedan Big Mac ima 563 kalorije, a ne 300, a 100 grama čokolade najčešće ima jednako toliko. Znaš li koliko moraš vježbati i znojiti se da 'potrošiš' 300 kalorije? Jako puno!

* Izbjegavaš masnoće u hrani, a umjesto njih unosiš više ugljikohidrata i šećera.
Ovo je jako loše jer našem tijelu trebaju i masnoće da bi normalno funkcioniralo. Osim toga, ugljikohidrati i šećeri daju ti instant-energiju, ali ako ju ne potrošiš – krenu se lijepo skladištiti u tvom tijelu.

* Izbacuješ ugljikohidrate!
Ovo je loše jer ćeš početi osjećati žudnju za namirnicama koje sadrže ugljikohidrate i šećere, a osim toga, nedostajat će ti energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Batat neka ti bude najbolji prijatelj – zamijeni krumpir i tjesteninu slatkim krumpirom koji je pogodan čak i za osobe koje boluju od dijabetesa.* Hraniš se 'zdravo', ali ne smanjuješ unos kalorija.
Možeš jesti zdrave namirnice, ali to što su organske ili zdrave ne znači da sadrže manje kalorija od onih neorganski ugojenih.

* Uskraćuješ si deserte.
Kockica fine, tamne, bogate čokolade pomoći će ti da se koncentriraš i poboljšati ti raspoloženje, stoga si nemoj uskraćivati ovakva mala zadovoljstva. Stvaraš si nepotreban psihički pritisak zbog kojeg ćeš lakše 'puknuti' i dići ruke od svega. Osim toga, grickanje mrkve u kalorijskoj vrijednosti 200 kalorija i dalje je više kalorija od kockica čokolade za 100 kalorija.* Ne jedeš dovoljno.
Smanjuješ porcije zbog čega se osjećaš izgladnjelo i malaksalo, vrti ti se i hvata te nesvjestica.

* Vježbaš da kompenziraš dan kad malo varaš!
Prilagodi sljedeći obrok prema prošlome – na taj ćeš način balansirati kalorije svaki put nakon što 'zgriješiš'.

* Smiješ se ljudima koji broje kalorije i aktivnosti da izmjere i potrošnju unešenih kalorija...
ali to je zapravo odlična strategija ako si sklona prejedanju.

* Izbacuješ i proteine kako bi smanjila broj unešenih kalorija.
Samo salata nije dobar odabir. Kuhano, lagano meso poput pilećih prsa neće ti pomrsiti planove da liniju dovedeš u red, a osim toga – proteini su bitni za funkcioniranje organizma, izgladnju mišića i još koješta.


Kraljico salate, ubaci i malo proteina i ugljikohidrata u obroke!

* Jedeš siromašan doručak ili ga preskačeš.
Kad metabolizam uspori, a ti počneš osjećati izgladnjelost pojest ćeš više hrane koja će se sporije razgrađivati.

* Gušiš se u zelenim sokovima i smoothijima.
Povrtni i voćni sokovi također su kalorijske bombe i prepuni voćnih šećera stoga pažljivo sa zdravim sokovima!* Više brineš o obrocima nego o spavanju i odmoru.
Neispavanost potiče osjećaj gladi i žudnje za kalorijama tako da se pobrini da se s vremena na vrijeme dobro naspavaš.

L.B./izvor: College Times
foto: Pixabay


dijetaloše navikemršavljenjekalorijepogreškeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se