Mojfaks.hr u Vijesti

Pomodoro tehnika: ne za gađanje loših glumaca, nego za uspješno učenje

Upoznajte jednu koja nas je privukla svojim imenom: "pomodoro tehniku" (Zagrepčani bi mogli reći paradajz, a Dalmatinci pomidori tehnika).

26. kolovoza 2015 14:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istina je da svatko ima neku svoju omiljenu tehniku učenja pa je inzistiranje na nekoj koja je \'najbolja\' promašen trud. Ipak, s vremena na vrijeme, pojavi se neka tehnika koja garantira uspjeh, a k tome je i jako zanimljiva – bilo zbog neobičnog imena ili ludog sustava praćenja napretka.

Tvorac ove tehnike je Francesco Cirillo koji je do koncepta došao krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. U svom radu pokušao je pronaći tehniku koja će poboljšati koncentraciju i fokus na ono što radimo, a smanjiti vrijeme odugovlačenja (a bog zna da nije teško odugovlačiti).

Iako vam se sigurno pred očima cijelo vrijeme vrte malene rajčice, tehnika ipak nije dobila ime po njima nego po kuhinjskom tajmeru u obliku rajčice – spravici koja će vam biti potrebna ako ovoj ideji odlučite dati priliku. Ovaj tajmer bit će vam saveznik u rješavanju zadataka! Dovoljno je samo promijeniti perspektivu i vrijeme smatrati prijateljem i saveznikom u rješavanju zadataka, a ne neprijateljem protiv kojeg se borite (a često i gubite bitku).

Pomodoro tehnika će vam pomoći da:

* u manje vremena kvalitetno odradite svaki zadatak
* ostanete koncentrirani na jedan po jedan zadatak
* završite jedan zadatak prije nego što krenete na drugi


Za učenje na ovaj način potrebni su vam papir i olovka (kemijska može poslužiti) i tajmer (ne mora biti paradajzast, može biti i sat, štoperica na pametnom telefonu, ali i kuhinjski tajmer). Napravite tabelu koja u jednom dijelu sadrži popis zadataka koje trebate riješiti (komplicirane možete razbiti na jednostavnije), a u drugom vrijeme (broj pomodora) koji vam je trebao da završite. Sve obaveze tijekom dana rješavaju se u intervalima od 25 minuta – naravno s pauzama između.

Jedan pomodoro podrazumeva 25 minuta fokusiranog, aktivnog rada na određenoj aktivnosti, bez prekida. Pomodoro ne možete dijeliti – zadatak ćete u zadanom vremenu izvršiti ili ne!



Kada ste napravili listu zadataka za danas, namjestite tajmer na 25 minuta i radite tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada zazvoni, sve da ste jednu rečenicu ili formulu od kraja rješavanja zadatka – napravite pauzu od 5 minuta! Nakon pauze, ponovo namjestite tajmer na 25 minuta i nastavite s radom tamo gdje ste stali. Kada završite četiri pomodora, možete napraviti malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta.

Bitno je napomenuti da NEMA prekidanja rada koji je u toku! Ne postoji opcija pauze na tajmeru. Ukoliko se dogodi da iz nekog razloga ipak prekinete rad, napravite pauzu od 3 do 5 minuta i podesite tajmer na početak. Na taj način učite se posvetiti zadatku u potpunosti i ne prekidati jednom kad započnete.

Prekidi su najveći problem produktivnosti, a moguće ih je podijeliti na dvije grupe: unutrašnji (kada počnemo da mislimo o nečem drugom, kako bi trebalo da uradimo još nešto, da pozovemo društvo, da proverimo mail, da popijemo čašu vode) i vanjski prekidi (kada vas prekinu kolege, prijatelji ili članovi obitelji). Iako je vanjske teže kontrolirati (jer nikad ne znate kad će vas netko nazvati na telefon, banuti vam u sobi i sl.), one unutrašnje treba naučiti kontrolirati da biste imali 25 minuta fokusiranog rada.

Više o tehnici možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: pomodorotechnique.com
foto: Freeimages, pomodorotechniqu.com

Još vijesti