Mojfaks.hr u Vijesti

Preko dana druženje, navečer (m)učenje

Dobro je poznata priča o jutarnjim i noćnim tipovima ljudi. Jedni svoju inspiraciju pronalaze u ranu zoru, drugi su najproduktivniji kada padne mrak. A koje je najdraže doba za učenje, otkrio je portal EduCentar u online anketi provedenoj na više 600 ispitanika.

21. ožujka 2012 11:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina ispitanika, njih 41%, najradije uči u večernjim satima. Unatoč uvriježenom mišljenju da je noć vrijeme za spavanje, noćne ptice tvrde suprotno: „Tada nisam umoran.“ ili „Tada sam najkoncentriraniji i najspremniji za prijem i memoriranje informacija.“ tvrde ispitanici. Neki od njih navode kako je to pogodno doba za učenje radi mira koji nedostaje preko dana: „Noću kada je potpuni mir i tišina s tihom instrumentalnom glazbom u pozadini.“  - otkriva svoju uspješnu rutinu jedan od ispitanika.

Petina ispitanika (20%) mišljenja je da za efikasno učenje nije bitno doba dana. „Kada moram učiti, moram učiti...uz manje stanke, učim cijeli dan uglavnom.“ pojašnjava jedan od ispitanika. Nedostatak vremena također je jedan od izazova s kojim se susreću ispitanici – „Kada stignem, tad učim.“ komentira jedan od njih.



Učenje uz jutarnju kavu bira 18% ispitanika. Simpatično objašnjenje jednog ispitanika je da mu je „mozak najaktivniji prvih 30 minuta“. Drugi nadovezuje: „Najbolje pamtim u jutarnjim satima, također se i najmanje umaram u to vrijeme.“

Podjednaki je broj ispitanika koji uče cijeli dan (11%) i koji uče u popodnevnim satima (11%). Cjelodnevno učenje nije problem kada se zna cilj prema kojem se stremi - „Više tako ne učim, jer sam diplomirala, ali tada je bilo po cijele dane. Eh zato danas radim posao koji volim.“ Drugi ispitanik nadovezuje se porukom da se ne uči cijeli dan već cijeli život, a upravo današnje dinamično tržište rada zahtijeva cjeloživotno učenje.

Još vijesti