Mojfaks.hr u Vijesti

Preko koljena u mladosti do kriminalca u zrelosti

Stara pedagoška – preko koljena i udri – možda i nije najbolja odgojna metoda. Nova saznanja kažu da će ovakav oblik nasilja učiniti svako dijete sklonije kršenju zakona u studentskim danima. Ne vjerujete? Obratite se Murrayju Strausu sa Sveučilišta u New Hampshire, jednome od ravnatelja Family Research laboratorija.

27. studenog 2013 15:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rezultate istraživanja predstavio je na godišnjem sastanku Američkog kriminološkog društva u Atlanti. Proučavao je studente u 15 zemalja i trendove kriminalnih aktivnosti u Hong Kongu, Taiwanu, Belgiji, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Rusiji, Škotskoj, Sloveniji i mnogim drugima (Hrvatsku je iz nekog razloga zaobišao) koristeći 9 mjernih jedinica ozbiljnosti kriminala (fizičko obračunavanje, antidruštveno ponašanje, krađa i td.).

Najkontroverznije otkriće tiče se nježnih roditelja koji kao odgojnu mjeru koriste oblik fizičke korekcije udaranja po stražnjici.

“Mnogi roditelji i psiholozi vjeruju da ovakvo udaranje, ako ga izvodi nježan, ali pravedan roditelj, ne ostavljaju posljedice na djetetu. Ova je studija pokazala da to nije točno. Čini se da je udaranje povezano s povećanom vjerojatnosti da će u kasnijim godinama dijete razviti neke poremećaje u ponašanju, bez obzira na kulturu iz koje dolazi i roditelje koji mogu biti dobri i privrženi.”

Ako vas zanima više, mnogo njegovih radova možete downloudati sa stranice: http://pubpages.unh.edu/~mas2.

L.B.

Još vijesti