Mojfaks.hr u Vijesti

Poznata svjetska kompanija optužena za izrabljivanje studenata: Smjene po 11 sati i volontiranje - inače nema diplome

Svjetski poznata kompanija Apple suočava se s velikim optužbama zbog izrabljivanja studenata, mahom pripravnika u svojoj firmi. Optuženi su za izrabljivanje studenata u svojoj kineskoj tvornici jer su morali raditi 11 sati dnevno i to volonterski.

23. studenog 2017 13:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čini se da su studenti zažalili prijavljivanje na praksu u Appleu jer su morali raditi prekovremeno za prosto rečeno, ništa novaca. Appleov pripravnički program odvijao se u partnerstvu s dobavljačkom tvrtkom Hon Hai Precision, poznatom i pod nazivom Foxconn.

"Otkrili smo da su studenti u kineskoj tvornici Appleovog dobavljača i dobili potvrdu da su studenti radili 11 sati. Iako nisu bili plaćeni imali su neke beneficije, a bez obzira na to oni nisu smjeli raditi prekovremene", kazala je kompanija u svom priopćenju.


Izvor: Unsplash

I u prošlosti su Apple i Foxconn optuživani za izrabljivanje radnika i loše uvjete rada pa Apple tom problemu pokušava doskočiti tako što godišnje objavljuje recenzije o lancima opskrbljivača za iPhone.

...Čak 4 mjeseca radi puno radno vrijeme! Prosječni student mora raditi jer je siromašan - ali kada da onda studira?...


Skandal u vezi ovoga je zapravo puno veći jer su studenti radili na novom iPhoneu X kako bi Apple ispoštovao rokove, a Financial Times je prošli tjedan objavio da šest studenata koji su radili prekovremene tvrde da su morali pohađati taj Appleov program stažiranja kako bi uopće mogli diplomirati. Zapravo, bili su prisiljeni na to.


Izvor: Unsplash

Kako će ove optužbe završiti za Apple i Foxconn treba tek vidjeti.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti