Mojfaks.hr u Vijesti

Stop! Studenti više ne smiju raditi u gradskim ustanovama

Od 1. siječnja ove godine redovni studenti više ne smiju raditi u institucijama koje financira grad Zagreb.

15. Siječnja 2014 15:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gradonačelnik Milan Bandić zabranio je gradskim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba zapošljavanje na ugovor o autorskom djelu, zapošljavanje putem Studentskog centra i studentskih ugovora, zapošljavanje na određeno i neodređeno, ugovaranje privremenih i povremenih poslova, plaćanje prekovremenih sati... Nema više honoraraca, nema više studenata.

Problem je naravno odluka o novim kolektivnim ugovorima za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima, donešena u pregovorima sa sindikatima, kojom se se planira zaposlenicima u ovom sektoru smanjiti plaće za 5-15%, a sveukupni broj zaposlenika za 5%.

Gradski uredi, odjeli, službe, vrtići i osnovne škole ovom odlukom ne smiju primati nove zaposlenike, počevši od početka ove godine.

I dok neki predviđaju da će ovim potezom najviše patiti kultura grada Zagreba (posebice kazališta koja zbog prirode posla zapošljavaju veliki broj vanjskih suradnika), jednako je važno postaviti pitanje udarca na studentski budžet, koji je ionako poslovično “mršav”.

Hoće li preostali poslodavaci moći “apsorbirati” veliki broj studenata koji su na ovaj način ostali bez honorara, bačeni natrag na tržište povremenog i honorarnog rada?

Ako je ova odluka direktno utjecala i na vas te ste zbog nje prisiljeni tražiti novi posao, popunite anonimnu anketu u prilogu.





L.B.

Još vijesti