Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti još u srednjem vijeku 'žicali' novac od roditelja

Roditelji se ne bi smjeli zgražati ni čuditi ukoliko njihova pametna dječica koja studiraju svako malo nazovu ili pošalju poruku i zatraže – novac. Ova studentska praksa poznata je još od srednjega vijeka, točnije 1220. godine.

17. rujna 2015 13:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dokazi postojanja ove prakse su pisma koje su djeca slala svojim roditeljima, a koja su objavljena na portalu Medievalist.net.

O tome koliko malo se stvari mijenjaju, pokazuje nam jedan student s Oxforda koji se još 1220. godine požalio da je "grad skup i vrlo financijski zahtjevan".

"B. svom uzvišenom gospodaru, A., pozdrav! Pišem da vas obavijestim da marljivo studiram na Oxfordu, ali pitanje novca sprječava moj napredak s obzirom da su prošla dva mjeseca otkako sam potrošio zadnji novčić onoga što ste mi poslali. Grad je skup i financijski vrlo zahtjevan: moram unajmiti smještaj, kupiti osnovne potrepštine i pokriti troškove mnogih drugih stvari koje sada ne mogu navesti.
Zbog toga s poštovanjem molim vaše očinstvo da mi posredstvom božje providnosti pomognete da završim ono što sam započeo...
"


Evo, rodilo se dijete. Bolje da odmah počnemo štedit\' za fakultet!

A možda su baš ova dvojica braće izmislila najbolji trik na svijetu: prvo obaspi roditelje svim pozitivnim postignućima na fakultetu i u životu pa ih onda zatraži novac!


"Njihovim dragim i uvaženim roditeljima, M. Matre, vitezu i M., njegovoj ženi, njihovi sinovi šalju pozdrave i odanost.
Pišemo vam da vas obavijestimo da, s božanskom pomoći, živimo dobro i zdravo u gradu Orléansu te se posvećujemo učenju i studiranju...Stanujemo u dobroj kući, u blizini fakulteta i tržnice tako da svaki dan možemo u školu, a da ne namočimo noge. Imamo i dobro društvo u kući, odlične starije studente, hvale vrijednih navika...
S obzirom da produktivnost ispašta zbog nedostatka materijala, molimo vas da nam po kuriru, B., pošaljete novac kako bismo kupili pergamenu, tintu i pisaći stol, kao i druge potrepštine u dovoljnim količinama da bismo završili studij i vratili se s počastima kući. Kurir može donijeti i cipele i odjeću koju imate za nas, kao i sve vijesti koje nam imate za poručiti.
"

Zbilja, kao da se neke stvari nikada neće promijeniti!

Na kraju, svi bi se roditelji trebali pomiriti sa svojom sudbinom dok školuju djecu. Kako je to jedan otac u srednjovjekovnoj Italiji napisao: "Prva pjesma svakog studenta je molba za novcem – i nikada ti neće poslati pismo u kojem ga ne ištu!"

L.B./izvor: Independent
foto: Google

Još vijesti