Mojfaks.hr u Vijesti

Studiranje na prestižnom fakultetu neće vas (više) usrećiti!

“Ako možete studirati na Veleučilištu u Koprivnici bez da plaćate studij ili se zadužiti 100 tisuća dolara da odete na Harvard – upišite se u Koprivnicu i koncentrirajte se na ono što i kako tamo radite.”

9. svibnja 2014 13:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sanjarite o Harvardu ili MIT-u? Ne brinite, studiranje na takvim prestižnim fakultetima vjerojatno vas ne bi usrećilo više od studija na bilo kojem ‘domaćem’ fakultetu.

Novo Gallupovo istraživanje otkriva da, barem u većini slučajeva, ne postoje značajnije razlike u procjeni stupnja osobne sreće i zadovoljstva među studentima takvih ‘anonimnijih’ fakulteta i sveučilišta i onih koji su studirali u prestižnoj Ivy league. Štoviše, razlike su minimalne bez obzira na tip i ugled institucije – privatni ili javni, veliki ili maleni – uz samo jednu iznimku: diplomci privatnih institucija koje su orijentirane na stvaranje profita bili su značajno manje zadovoljni svojim životom i statistički su češće manje angažirani na radnim mjestima.

Pitate se zašto? Istraživači kažu da su ti studenti vjerojatno već u početku startali s lošije socioekonomske pozicije ili pak ti fakulteti nisu poticali svoje studente da napreduju.

Također su otkrili da:

- osobe koje duguju više od 20 tisuća dolara (za plaćanje školarine) izjavile su da imaju više problema od onih koji nisu u dugovima i općenito su nezadovoljniji studijem i životom nakon njega
- studenti koji su imali mentora na faksu ili bar jednog profesora koji ih je motivirao na učenje češće su uspjevali u svom post-diplomskom životu i planovima
- studenti koji su plaćali stažiranje ili koji su se bavili i van-nastavnim aktivnostima dvostruko su češće angažirani i uspješniji u poslovima kojima se trenutno bave.

I za kraj savjet stručnjaka Brandona Busteeda, voditelja Gallupovih edukacijskih projekata:

Ako možete studirati na, primjerice, Veleučilištu u Koprivnici bez da plaćate studij ili se zadužiti 100 tisuća dolara da odete na Harvard – upišite se u Koprivnicu i koncentrirajte se na ono što i kako tamo radite.

L.B./izvor: Newser
foto: sxc.hu

Još vijesti