Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Svaki treći hrvatski student odustane od fakulteta: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih tisuće mladih napuštaju studije

MojFaks | Vijesti, 06.04.2018.Svaki treći hrvatski student odustane od fakulteta: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih tisuće mladih napuštaju studije

Više je razloga zašto studenti iz Europske unije napuštaju studij, a sada su konačno otkriveni. Najnovije istraživanje Eurostata pokazuje da je 2016. popriličan broj hrvatskih studenata odustao od fakulteta, njih čak 37 900.

Oko tri milijuna studenata u Europskoj uniji prekinulo je tijekom 2016. studij, a najčešći razlozi odustajanja bili su davanje prednosti zapošljavanju, nezadovoljstvo studijem i preteško gradivo za svladati. Rezultati su to najnovijeg istraživanja Eurostata, prema kojem je pretprošle godine 30 milijuna studenata u EU završilo neki tip visokog obrazovanja, piše Jutarnji list.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Dok je četvrtina neuspješnih studenata navela kako je napustila studij zbog posla, pet posto ih je kao razlog odustajanja navelo zdravstvene poteškoće, osam posto neimaštinu, a 11 posto obiteljske razloge. Potonji razlog navelo je 16 posto bivših studentica, a šest posto bivših studenata.

Svaki treći hrvatski student je prekinuo školovanje


Bivše studentice također su češće odustajale od fakulteta zbog zdravstvenih razloga nego njihovi kolege. S druge strane, među bivšim studentima više je muškaraca nego žena koji su odustali od pohađanja fakulteta požalivši se na pretežak studij.

...Zbog terora jednog profesora: 'Ostao mi je jedan ispit do diplome – danas samo odlučio napustiti fakultet'...


...U pismu otkrio zašto: Napustio Strojarstvo ispit pred diplomiranje....


Ovo istraživanje Eurostata, statističkog ureda Europske unije, utvrdilo je da se u Hrvatskoj studija tijekom 2016. odreklo 37.900 polaznika nekog od visokih učilišta. Svaki treći student u našoj zemlji koji je prekinuo studij, prema Eurostatu, radio je tijekom studiranja posao vezan za sadržaje studija, dok se kod 5900 njih radilo o poslovima koji nemaju dodirnih točaka sa studiranjem. Daleko najviše neuspješnih studenata u Uniji, milijun i 114 tisuća, ima Francuska, a zatim slijede Italija (523 tisuće), Velika Britanija (404 tisuće) i Poljska s 200 tisuća građana koji su prekinuli studij. S druge strane, u Njemačkoj je pretprošle godine 165 tisuća studenata prekinulo studij, a u Rumunjskoj svega osam tisuća, no Eurostat je stavio naznaku 'upitne vjerojatnosti' za podatak iz Rumunjske.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Istraživanje je provođeno među radnicima do 34 godine starosti, što otvara prostor za procjene da je broj bivših studenata u EU koji su 2016. prekinuli studij i veći od tri milijuna. Dio je to većeg istraživanja Eurostata o povezanosti zaposlenosti i stupnja obrazovanja na tržištu rada u Uniji čije se objavljivanje očekuje.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


odustajanje od fakultetanapuštanje studijarazloziKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se